Fenomene inexplicabile în Galaţi

Activitate seismică
Activitate seismică (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

După ce au fost bătuţi cu ploaie şi cu inundaţii, o nouă năpastă se abate peste gălăţenii din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi. Cutremur după cutremur, pământul parcă fierbe, se aud bubuituri de sub pământ iar casele "aproape cad" peste săteni.

În Galaţi au avut loc cutremure mici, dar dese. Nu mai puţin de opt cutremure cu magnitudini între 3 şi 3,9 s-au produs, în ultima săptămână, în zona Galaţi, ultimul dintre ele, cu magnitudine de 3,6 în dimineaţa zilei de azi. După ce cu nici trei săptămâni în urmă, satele au fost măturate de inundaţii şi viituri. 227 de locuinţe au fost complet distruse iar multe altele, construite din chirpici sunt în pericol de a se prăbuşi.

Dar există ceva care îi îngrozeşte mai mult decât cutremurele pe sătenii din Izvoarele, Slobozia Conachi: zgomotele stranii care se aud din pământ.

"Se simte de parcă fierbe pământul sub picioare. Se aud bubuieli puternice de sare mâncarea de pe masă. Să vină cineva să spună ce este, că ne cad casele pe noi şi nu mai putem dormi de teamă", povesteşte Anca Necula, o localnică din Izvoarele, scrie viata-libera.ro

Bubuiturile se aud mai ales noaptea şi cel mai grav au afectat şcoala, biserica şi două locuinţe. Pereţii caselor din Izvoarele se crapă, tencuiala cade şi oamenii sunt din ce în ce mai speriaţi.

Primarul, la care oamenii din sat au mers pentru îndrumare şi ajutor a ridicat şi el din umeri, neputincios, fără să poată explica fenomenul şi a cerut sprijin prefectului de Galaţi. S-au luat măsuri şi la faţa locului au ajuns specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Însă nici ei nu au aflat de ce bubuie pământul aşa că în zonă au fost chemat specialişti.

"Am chemat doi geologi şi un seismolog", a explicat Ion Nicolau, primarul comunei Slobozia Conachi.

Până ce specialiştii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului vor face cercetările necesare, locuitorii arată cu degetul spre exploatările petroliere din zonă, în speranţa unei explicaţii raţionale a faptului că "pământul fierbe" sub casele lor.

Fenomene asemănătoare în Europa

Tot raţional au încercat să îşi explice şi locuitori din câteva oraşe slovace zgomotele îngrozitoare care i-au trezit din somn săptămâna trecută, dar nu au reuşit. Pe 19 septembrie, în jurul orei 3 dimineaţa, peste 150 de persoane au sărit din somn trezite de un zgomot îngrozitor, asemănător cu cel al răgetului unui animal, care se auzea foarte tare, raportează cel mai popular site de ştiri slovac, topky.sk

Zgomotul a fost auzit pe parcursul a câtorva minute, iar intensitatea sa a băgat groaza în oameni în Ružinove, Trnávka şi Oraşul Nou, într-o asemenea măsură încât mulţi dintre ei au sunat poliţia.

Autorităţile au încercat să explice sunetul spunând că provine de la o rafinărie din apropiere (Slovnaft), însă un purtător de cuvânt al rafinăriei - Anton Molnar - a declarat că o asemenea posibilitate este exclusă.

Sunetul a rămas neexplicat.

Raportul în slovacă poate fi găsit la www.topky.sk/cl/100278/1362206/Nocna-panika-v-Bratislave--Vieme--co-mohlo-sposobit-strasidelne-zvuky-nad-mestom-.

Linkul menţionat are şi material audio, pe care îl puteţi găsi şi pe pagina originală Epoch Times, în cadrul articolului "Sunete Necunoscute îngrozesc locuitorii oraşului Bratislava. "