Exporturile Chinei devin un mister: schimburi umflate pentru a obţine mai mulţi yuani

Economia Chinei se află pe o cale  periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât  cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi.
Economia Chinei se află pe o cale periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Statisticile exporturilor Chinei sunt destul de bizare pentru a sfida, dacă nu legile gravitaţiei, cel puţin logica, stârnind îndoieli serioase cu privire la veridicitatea datelor provenite până la urmă dintr-o ţară care, atunci când vine vorba de numere, nu are o reputaţie impecabilă, releva miercuri presa italiană.

Conform Administraţiei Generale a Vămilor, exporturile Chinei au crescut în luna aprilie cu 14,7%, în ciuda vânzărilor din Statele Unite ale Americii (-0,1%) şi Europa (-6.4%) care au marcat ritmul. Excedentul comercial a fost de 18,2 miliarde de dolari, după deficitul de 880 de milioane de dolari în luna martie. Saltul ar fi explicat de boom-ul în exporturile către Hong Kong care au crescut cu 57%, după cel de 93% postat în luna martie.

Păcat că, în aceeaşi lună, Hong Kongul a declarat o creştere a importurilor din China de doar 13,8%. Statisticile exporturilor chineze scârţăie prea mult şi în comparaţie cu cele ale altor economii, cum ar fi Coreea de Sud ( 0,4%) şi Taiwan (-1,9%). Acesta din urmă, la rândul său, a declarat o scădere a importurilor din China, cu 2,7%, în timp ce datele de la Beijing arată o creştere de 49%.

Discrepanţele sunt prea mari pentru a putea acuza diferite metodologii statistice utilizate de către diferite ţări. Cea mai bună explicaţie ar fi tranzacţiile comerciale false, având preţuri ale mărfurilor exportate umflate, pentru a eluda restricţiile privind circulaţia capitalurilor şi a transforma mai mulţi bani în valută străină.

Royal Bank of Scotland a încercat să măsoare cât de mult sunt deviate datele cu privire la exporturile din aceste tranzacţii şi într-un raport scrie că: în luna aprilie, creşterea reală a fost de numai 5,7%, nouă procente mai puţin decât cifrele oficiale.

Suspiciunea analiştilor este împărtăşită şi de autorităţile chineze, care deja au anunţat, luna trecută, investigaţii care privesc creşterea "extraordinară" a schimburilor comerciale cu Hong Kong. Monito a reiterat această săptămână, cu ameninţarea de a utiliza un pumn de fier împotriva companiilor care manipulează facturile pentru a masca importul de capital străin şi care se întoarce apoi în speculaţii financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie