Unele acuzaţii de genocid împotriva "Măcelarului din Bosnia" au căzut

Radovan Karadzici în faţa tribunalului de la Haga, arhivă (Michael Kooren / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
29.06.2012

Joi, Tribunalul iugoslav pentru crime de război a renunţat la una dintre acuzaţiile de genocid împotriva fostului lider sârbo-bosniac din timpul războiului, dar rămân încă împotriva sa acuzaţii similare.

Împotriva lui Radovan Karadzic, în vârstă de 67 de ani, au fost păstrate încă alte 10 acuzaţii, inclusiv cea privind implicarea în infama ucidere în masă de la Srebrenica, din 1995, care s-a soldat cu moartea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în cel mai grav masacru din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. El este acuzat şi de implicare în asediul de la Sarajevo, care s-a soldat cu 12.000 de victime.

Karadzic, numit uneori "Măcelarul din Bosnia" de mass-media occidentală, este acuzat că ar fi principalul comandant militar al unui efort de purificare etnică ce viza musulmanii şi croaţii, în timpul conflictului.

Echipa sa legală a solicitat respingerea tuturor celor 11 acuzaţii împotriva lui, dintre care acuzaţia de genocid, legată de implicarea sa în uciderea în masă, persecuţia şi strămutarea croaţilor şi musulmanilor, în primele etape ale războiului, a căzut.

În afară de acuzaţia privind masacrul de la Srebrenica, Karadzic se confrunta şi cu alte nouă capete de acuzare pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război. Aproximativ 100.000 de persoane au fost ucise şi chiar mai multe au fost strămutate în timpul conflictului, care a durat între 1992 – 1995.

Echipa sa legală a declarat că este mulţumită de achitarea primită până acum.

Unul dintre avocaţi, Peter Robinson, a numit "curajoasă" decizia instanţei de a renunţa la una dintre acuzaţii şi a menţionat că aceasta arată "independenţa judecătorilor", în conformitate cu Reţeaua Balcanică de Investigaţii. Cu toate acestea, celălalt avocat al său, Goran Petronijevic, a declarat că instanţa ar fi putut arăta "un pic mai mult curaj", respingând şi celelalte acuzaţii împotriva lui.

Achitarea nu a fost un motiv de bucurie pentru unii dintre supravieţuitorii războiului bosniac.

Magbulu Mesanovic, o supravieţuitoare care conduce o asociaţie pentru familiile celor ce i-au pierdut pe cei dragi în timpul războiului, a relatat pentru agenţia de ştiri că achitarea a "dezamăgit-o", adăugând că nu există "cuvinte pentru" a-şi putea exprima nemulţumirea.

Karadzic a fost arestat în 2008, la 13 ani după ce a fost pus sub acuzare că ar fi creierul din spatele atrocităţilor forţelor sârbo-bosniace, comise în timpul războiului. Procesul său a început în 2009.

Fostul său şef militar, generalul Ratko Mladic, arestat anul trecut în nordul Serbiei, este de asemenea, judecat la Haga şi se confruntă cu acuzaţii similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor