Ungaria pregăteşte un amendament pentru a ocoli legislaţia UE privind South Stream

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Parlamentul de la Budapesta pare că se pregăteşte să deschidă porţile Ungariei pentru construcţia gazoductului rusesc South Stream, formulând un amendament legislativ care ar permite construirea gazoductului fără a mai fi nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale, relatează Mediafax.

Propunerea de amendament provine din partea comisiei de economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar Fidesz. Modificările urmărite de aceştia ar permite începerea construcţiei South Stream în ciuda obiecţiilor Uniunii Europene, care a blocat demararea proiectului până când va fi adus în conformitate cu legislaţia blocului european.

Publicaţia în limba maghiară Portfolio.hu a arătat că, în urma demarării unor negocieri între premierul Viktor Orban şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numărul de acţiuni care oferă beneficii atât gigantului energetic rus cât şi Rusiei au crescut în mod sesizabil.

În acest fel, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în urma crizei din Ucraina, Ungaria a sistat livrările de gaze către Ucraina şi a permis Gazpromului să stocheze gaze pe teritoriul său.

Mai mult decât atât, în timp ce Bulgaria şi Serbia au primit o interdicţie din partea UE să mai coopereze cu Moscova în privinţa South Stream, Orban a început pregătirea amendamentului care poate deschide porţile ţării în faţa gazoductului rus.

Amendamentul pregătit de la Budapesta prevede că orice companie care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) să poată evita reglementările energetice actuale.

Reglementările prevăd că operatorii TSO au nevoie de o aprobare internaţională pentru începerea unei construcţii, de vreme ce planurile de dezvoltare trebuie armonizate şi verificate.

Legislaţia mai precizează că operatorii TSO pot demara proiecte care sunt incluse într-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani, permiţând în acest fel punerea în practică a proiectelor de dezvoltare.

Această regulă nu este întâmplătoare, de vreme ce gazoductele mari sunt întotdeauna transfrontaliere, proiecte uriaşe care au capabilitatea să influenţeze situaţia geopolitică, fiind necesar ca statele participante să aibă poziţii comune.

În cazul în care amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie din domeniu ar putea să construiască conducte de gaze în Ungaria, cu permisiunea Biroului Ungar pentru Energie. Iar prin aceste măsuri, organismele internaţionale de coordonare nu ar mai avea nicio jurisdicţie asupra proiectelor din Ungaria.

Chiar dacă amendamentul propus nu precizează un proiect anume, singurul aflat pe agendă în prezent este South Stream, a cărei construcţie poate fi demarată de Ungaria doar prin ocolirea organizaţiilor internaţionale.

Modificările propuse de parlamentul ungar cât şi alinierea premierului Victor Orban cu Moscova pot atrage represalii din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite. Până acum, Departamentul de Stat american a restricţionat intrarea în Statele Unite a unor oficiali acuzaţi de corupţie să şi a lansat o avertizare serioasă care vizează corupţia din guvernul de la Budapesta.

Oficialii americani care monitorizează corupţia din Ungaria de peste zece ani au detectat ”o deterioare a situaţiei, un trend general descendent”, a declarat însărcinatul cu afaceri al diplomaţiei americane din Ungaria André Goofriend.

”Dacă lucrurile continuă aşa, va fi imposibil să lucrăm împreună ca aliaţi. Vrem să evităm aceasta“, a declarat Goodfriend.

Uniunea Europeană a sugerat recent că proiectul South Stream poate reprezenta un pericol pentru securitatea energetică a blocului, de vreme ce Moscova a folosit gazele ca pe o armă energetică împotriva mai multor membre ale blocului european. Comisia Europeană a adoptat o poziţie fermă în acest sens, susţinând că nu va negocia construcţia gazoductului înainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.

Chiar dacă South Stream este blocat în mod oficial, preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat aliaţilor săi să acţioneze ”în spatele scenei”. Mai mult, pe fondul sancţiunilor aplicate Rusiei în urma crizei din Ucraina, oficialii de la Moscova încearcă din răsputeri să strângă finanţele necesare pentru dezvoltarea proiectului.

Premierul Viktor Obama a avut o rundă de negocieri cu preşedintele Gazprom Alexei Miller în luna septembrie, la Budapesta. Compania rusă a comunicat ulterior că discuţiile au vizat aprovizionarea cu gaze a Ungariei în timpul iernii şi proiectul South Stream, care ”progresează conform planului”.