Unirea cu R. Moldova. "Avem obligaţia să corectăm ce au făcut doi criminali ai istoriei, Stalin şi Hitler"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Unirea României cu Republica Moldova trebuie să fie următorul mare proiect de ţară, pentru că naţiunea română are obligaţia să corecteze ce au făcut doi criminali ai istoriei, Stalin şi Hitler, a declarat, sâmbătă, la Şcoala de vară a PMP, de la Mamaia, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că România trebuie să îşi asume un nou proiect de ţară, acela al unirii cu Republica Moldova.

"România trebuie să-şi stabilească un nou mare proiect de ţară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, aşa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO şi UE. A venit rândul obiectivului pentru generaţia voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de ţară să fie unirea României cu Republica Moldova. Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov şi Ribbentrop şi girat de doi criminali ai istoriei, Stalin şi Hitler. Eu cred că naţiunea română are obligaţia să corecteze ce au făcut doi criminali", a precizat Traian Băsescu, citat de b1.ro

În opinia fostului preşedinte al României, au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când şi-a început el mandatul, orice sondaj din R. Moldova arăta că 4-8% din populaţie ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a făcut ultimul sondaj, 38% din populaţie dorea unirea.

"Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimentul unionist sunt multe. Mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova înţeleg că nu pot rămâne într-o poziţie nedefinită şi trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia şi UE. Şi politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulţi şefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt şi cetăţeni români. În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chişinău pe jos pentru a striga dorinţa lor de unire cu România", a subliniat Traian Băsescu.

Eventuala unire dintre cele două state nu se poate realiza, potrivit fostului şef de stat, în lipsa interconectării energetice dintre cele două state. Deşi Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iaşi-Ungheni, este mult prea puţin în raport cu nevoile reale.

Avantajele Unirii

"Avantajele sunt enorme şi pentru Româna şi pentru R. Moldova. În primul rând, pentru R. Moldova este scurtarea unui drum care nu se ştie dacă are ca şi capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucraina ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al ţărilor din fosta Uniune Sovietică, către UE şi NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două ţări scurtează drumul. Dacă România a primit garanţii ca fiind asociată la UE va putea deveni membră, Ucraina şi R. Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE.

Avem de reparat o ticăloşie care s-a întâmplat în istoria acestei naţiuni. Republica Moldova poate avea o contribuţie extraordinară cu capital uman. Avem un potenţial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creştere. La acest potenţial s-ar adăuga potenţialul enorm al R. Moldova. Şi România are nevoie de R. Moldova aşa cum R. Moldova are nevoie de România", a afirmat Traian Băsescu.

Unirea nu va include Transnistria

"Nu vreau să credeţi că ezit să pronunţ cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea, ne este clar că acest lucru nu o să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric nu a fost teritoriu românesc.

E de factură naţională, acest obiectiv este un interes naţional care nu are culoare politică. Mi-aş dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Şi pentru asta trebuie deschise discuţii cu Chişinăul", a mai precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a subliniat că unirea cu R. Moldova este un proiect pe care PMP poate să şi-l asume ca proiect de ţară pentru următorii ani.

"Şi mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanţările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu cofinanţări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli", a adăugat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne