Universitatile americane sustin ca bauturile cu coferina si alcool ii vizeaza pe tineri

Cutii de Four Loko vazute intr-un sector de bauturi intr-un magazin Kwik Stop, Miami. (Joe Raedle / Getty Images)
Shahrzad Noorbaloochi
11.11.2010

Diferiti oficiali universitari si din sectorul politic sunt ingrijorati ca acele companii care vand bauturi alcoolice cofeinizitate vizeaza in mod direct consumatorii minori de bauturi.

Phusion Projects LLC, producatorul cunoscutei bauturi Four Loko, este o astfel de companie. De la senatori, la oficiali ai scolilor si pana la angajati din sectorul sanatatii si ofiteri de politie, multi oameni subliniaza faptul ca Four Loko vizeaza in mod direct consumatorii minori de bautura.

Pe langa designul sau de marketing, continutul bauturii Four Loko — un amestec de alcool si cofeina — a devenit recent subiectul unei monitorizari si analize publice.

Oficialii diferitelor institutii de invatamant de pe cuprinsul SUA si-au exprimat temerile ca bautura este periculoasa, aceasta fiind cunoscuta pentru cantitatile sale mari de stimulenti precum cofeina, guarana si taurina, si pentru continutul de 12% de alcool.

Universitatile Harvard si Boston au fost doua dintre diversele institutii de invatamant care au trimis emailuri in masa catre studentii lor pentru a-i sfatui sa evite bautura.

O cutie de 660 de grame de Four Loko este echivalenta cu sase portii standard de alcool si cinci cani de cafea. Amestecul poate fi fatal, a raportat Biroul pentru Sanatatea Studentului din cadrul Universitatii din Boston, deoarece efectele de stimulare ale cofeinei slabesc raspunsul natural de aparare al organismului pentru inchidere atunci cand este consumat prea mult alcool.

Lesinul opreste consumatorii de alcool sa consume si mai mult alcool si actioneaza ca un mecanism de aparare al organismului. Aceasta capacitate este blocata de consumul de bauturi alcoolice cofeinizate.

Pe langa oficialii scolilor, diversi oficiali de stat precum avocatii generali din Utah, Connecticut si Guam au conceput o scrisoare comuna catre comisarul Administratiei americane pentru Alimente si Medicamente (FDA), cerand o investigatie asupra sigurantei amestecului de cofeina cu alcool si sustinand ca studiile au descoperit faptul ca amestecul este daunator.

Bautura nu este in prezent monitorizata de FDA.

Pentru multi, cutiile puternic colorate in rosu, galben si mov si cu un design energic lasa impresia unei bauturi energizante non-alcoolice adresate tinerilor. Unii politicieni, precum senatorul Mark Schumer din New York, au hotarat sa vorbeasca impotriva unor astfel de campanii de marketing.

“Campania de marketing pentru bauturile Four Loko, Joose si altele ca ele pot face persoana sa creada ca producatorii incearca sa confuzeze adultii in timp ce curteaza consumatorii minori de bauturi. Acest lucru este incorect, iresponsabil si gresit”, a declarat Schumer in apelul sau catre Comisia Federala Comerciala pentru investigarea campaniei de marketing a acestor bauturi.

Website-ul Four Loko sustine ca reclamele sale nu urmaresc sa vizeze consumatorii minori de bauturi.

“Bauturile alcoolice aromate nu sunt ceva nou; astazi, sortimentele de vodca cu aroma de zmeura si afine sunt pe piata si au un continut de cateva ori mai ridicat decat cel al Four Loko sau Four Maxed”, raporteaza website-ul Phusion Projects, raspanzand la acuzatiile ca aromele sale sunt indreptate catre consumatorii minori de bauturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor