Ursula von der Leyen este sub presiune în scandalul licitaţiilor de la Ministerul Apărării

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen. (Carsten Koall/Getty Images)

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a fost forţată să se apere după ce un telefon mobil care este acum în centrul unui scandal politic a fost şters de toate datele.

Von der Leyen, fostul ministru al Apărării din Germania şi o aliată a cancelarului Angela Merkel, şi-a preluat noul post la Comisie la începutul lunii. Ea a insistat că nu are nimic de ascuns - dar este totuşi cercetată de o comisie parlamentară germană, în faţa căreia va apărea luna viitoare.

Controversa se concentrează asupra modului în care au fost atribuite contractele de apărare consultanţilor externi, fără o supraveghere adecvată, precum şi afirmaţiile că tranzacţiile au fost facilitate de o reţea de contacte personale, potrivit Politico.

Întrebată de publicaţia germană Spiegel despre acest scandal, von der Leyen a insistat că nu ascunde nimic, adăugând: „Am apelat la ambele telefoane mobile pe care le-am folosit ca ministru al Apărării. "Va trebui să întrebaţi ce s-a întâmplat cu ele acolo. Dispozitivele aparţin ministerului, aşa că trebuiau returnate".

Ea a spus că a aflat doar despre ştergerea datelor „din documente”, adăugând: „Nu mai lucrez în minister din 17 iulie.”

Comisia care investighează contractele, care o va audia pe von der Leyen pe 13 februarie, consideră că mesajele text de pe dispozitiv ar putea da indicii.

Von der Leyen a declarat pentru Spiegel: „În opinia mea, nu se pierde nimic, deoarece textele sunt potrivite pentru o comunicare rapidă. Dar documentele şi strategiile sunt create şi transmise diferit în ministerele federale".

Comisia de investigaţii a primit sute de mii de pagini cu materiale de la minister şi a audiat zeci de martori în zece luni. Să aşteptăm rezultatele acestor investigaţii. Este, bineînţeles, dreptul opoziţiei de a cerceta toate direcţiile şi de a face tot felul de speculaţii, dar în cele din urmă rezultatul este cel care contează.”

Von der Leyen, care a fost ministru al Apărării, este considerată vinovată de starea precară a armatei germane, a cărei funcţionalitate se află la o cotă minimă în ultimii 30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe