USR: Turcia nu e un model de democraţie pentru România, aşa cum susţine Ponta, bun prieten al lui Erdogan

Uniunea Europeană trebuie să-şi schimbe abordarea faţă de Turcia lui Recep Tayyip Erdogan care se îndepărtează tot mai mult de standardele europene privind drepturile omului şi de criteriile de la Copenhaga, a tras un semnal de alarmă USR.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România priveşte cu îngrijorare transformarea Turciei într-un stat în care un singur om concentrează în mâinile sale întreaga putere şi consideră că Uniunea Europeană trebuie să-şi schimbe abordarea faţă de Turcia, plecând de la realitatea că aderarea acestei ţări este tot mai puţin probabilă, se arată într-un comunicat de presă remis marţi de partidul condus de Nicuşor Dan.

"Referendumul de duminică acordă puteri discreţionare preşedintelui Recep Tayyip Erdogan într-un context complicat, marcat de atentate teroriste, tensiuni sociale şi de un derapaj grav de la democraţie şi statul de drept. În plus, opoziţia politică a semnalat şi activităţi de fraudare a referendumului. Prin arestarea unui număr mare de jurnalişti şi epurări masive în instituţii fundamentale ale statului, precum poliţia, justiţia şi sistemul de învăţământ, Turcia se îndepărtează tot mai mult de standardele europene privind drepturile omului şi de criteriile de la Copenhaga pe care trebuie să le îndeplinească orice stat candidat", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru în Comisia de politică externă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cât şi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, au exprimat preocupări precaute privind corectitudinea procesului electoral, susţinând că aşteaptă evaluarea misiunii internaţionale de observatori OSCE/ODIHR. Totodată, ei au arătat că schimbările constituţionale şi implementarea lor trebuie examinate din punctul de vedere al statutului Turciei de stat candidat la UE şi membru al Consiliului Europei.

Potrivit USR, fostul premier Victor Ponta, un bun prieten al lui Recep Erdogan, a susţinut în mod fals că rezultatul referendumului din Turcia nu este contestat de nimeni, chiar dacă este foarte strâns. Acest rezultat este contestat de opoziţia turcă. Partidul Republican al Poporului (CHP) cere nici mai mult nici mai puţin decât anularea rezultatelor şi renumărarea a până la 60% dintre buletinele de vot, pentru că nu erau marcate cu ştampila oficială.

USR respinge prezentarea Turciei ca un model de democraţie pentru România, idee vehiculată de ex-premierul Ponta, şi atrage atenţia că, în numele majorităţii, pot fi comise multe abuzuri, aşa cum vedem în acest stat, în care libertatea presei şi mecanismele de checks and balances specifice statului de drept sunt abolite. Prin referendumul constituţional, preşedintelui i se acordă puteri discreţionare, principiul separaţiei puterilor în stat este încălcat, iar Parlamentul devine mai degrabă decorativ.

După acest referendum, USR consideră că UE nu poate să trateze Turcia ca până acum ca pe un stat candidat. UE a trecut cu uşurinţă până acum peste încălcările grave ale libertăţii presei în Turcia pentru a obţine un acord care s-o scape de refugiaţi, iar regimul Erdogan a profitat de dependenţa prea mare a Uniunii faţă de Turcia pentru a-şi avansa nestingherit agenda de distrugere a oricărei opoziţii interne.

Partidul lui Nicuşor Dan a explicat că Erdogan a ameninţat de-a lungul timpului UE cu ruperea pactului privind refugiaţii pentru a obţine bani pentru taberele de refugiaţi, ridicarea vizelor sau deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE. Acordul UE-Turcia a devenit un veritabil instrument de şantaj şi un cec în alb pentru politicile autoritariste ale lui Erdogan.

"USR consideră că UE trebuie să-şi schimbe abordarea faţă de Turcia, plecând de la realitatea că perspectiva de aderare a acesteia este tot mai puţin probabilă, odată ce autorităţile discută din nou, după referendum, despre reintroducerea pedepsei cu moartea şi continuă suprimarea oricărei opoziţii. Negocierile de aderare cu un stat care merge către o dictatură nu pot continua fără ca europenii să se compromită definitiv. Ca urmare, viitorul dialog turco-european trebuie să pornească de la premisa că aderarea Turciei la UE nu mai este un obiectiv realist pentru viitorul apropiat. Această abordare nu ar trebui să fie însă una punitivă, ci una bazată pe ideea că există o oportunitate de a redefini relaţia în conformitate cu interese reciproce precum integrarea economică, lupta anti-teroristă şi cooperarea energetică", a precizat Matei Dobrovie.

În viziunea USR, Uniunea Europeană ar trebui să folosească mai mult cartea interdependenţei economice şi comerciale ca pârghie pentru a-l determina pe preşedintele Erdogan să nu ducă şi mai departe deriva autoritaristă. Prin urmare, UE poate folosi drept pârghie relaţiile comerciale şi cooperarea economică, precum şi negocierile legate de Uniunea Vamală care vor începe în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne