Valeriu Lazăr: Nu există nicio premisă pentru a fi majorate tarifele la energia electrică

Tatiana Chiriac
03.04.2013

Preţul energiei electrice ar putea rămâne neschimbat. Ministrul Economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr, dă asigurări şi declară că nu există nicio premisă ca ANRE să majoreze în prezent preţul la acest serviciu. Oficialul susţine că va insista ca tariful să rămână neschimbat, întrucât furnizorul de curent nu are suficiente motive pentru a cere un preţ mai mare.

"Acest lucru este valabil pentru distribuitorii cu capital privat şi cel de stat. Nu există nicio premisă pentru o majorare a tarifelor la energia electrică. Republica Moldova se va afla încă vreo doi ani de zile în perioada de adaptare la majorările făcute anterior. Trebuie să ajutăm cetăţenii să se adapteze. Fac apel către toţi distribuitorii să se uite peste cifre. Operatorul a plătit dividende în Spania anul trecut, mai mult de 20 de milioane de dolari. Eu cred că trebuie să le arătam unde sunt rezervele. Trebuie să manifestăm bun simţ şi o să vedeţi că stăm foarte bine, cel puţin anul acesta", a precizat Valeriu Lazăr.

“Noi vom insista la dezbaterile publice, eu nu cred că se vor majora, cei de la companie trebuie să-şi revadă calculele”, a afirmat Lazăr.

Şi premierul în exerciţiu, Vlad Filat, susţine că nu poate fi vorba în prezent despre vreo majorare a tarifelor la energia electrică.

“Către cei de la ANRE, nu vă grăbiţi cu adoptările de decizii. Este o situaţie delicată în ţară, trebuie să strângem cureaua...”, a specificat Filat.

Amintim că săptămâna trecută, furnizorul de curent a solicitat o majorare a tarifului la energie electrică de 14 la sută pentru consumatorii finali. Asta ar însemna o creştere de preţ cu 22 bani pe kilowatt oră, până la 1,80 lei. În acest sens, ANRE a precizat că va iniţia discuţii publice referitor la acest subiect. Agenţia mai aşteaptă solicitări de la doi furnizori de energie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor