Valul de căldură din Europa ajunge în Polonia şi Grecia, se deplasează spre est, aducând incendii de vegetaţie

Incendiu de vegetaţie în Spania
Incendiu de vegetaţie în Spania (Youtube - captură ecran)
D.B.
22.07.2022

Marele val de căldură care acoperă zone întinse din Europa s-a deplasat joi în mod constant spre est, forţând ţări precum Italia, Polonia şi Slovenia să emită cele mai înalte alerte de caniculă, în timp ce pompierii au luptat cu incendii de vegetaţie pe întreg continentul.

De la începutul acestei luni, temperaturile din sudul Europei au început să crească, valul de căldură provocând sute de decese şi declanşând incendii care au ars zeci de mii de hectare de teren în ţări precum Spania, Portugalia şi Franţa. Marea Britanie şi Franţa au înregistrat marţi temperaturi maxime record, informează Reuters.

Valul de căldură extremă face parte dintr-un model global de creştere a temperaturilor, atribuit pe scară largă de oamenii de ştiinţă şi climatologi schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană. Se preconizează că va lăsa o căldură toridă în mare parte din China până la sfârşitul lunii august.

Grecia, care a stăpânit un uriaş incendiu de vegetaţie ce a făcut ravagii în apropiere de Atena timp de două zile şi a fost alimentat de vânturi puternice, a îndemnat Europa să facă mai mult pentru a combate schimbările climatice.

"Criza climatică este acum evidentă în întreaga Europa, cu o intensitate deosebită în regiunea mediteraneană extinsă. Cocktailul de temperaturi ridicate, rafale de vânt şi secetă puternică duce inevitabil la incendii de vegetaţie.

Europa trebuie să acţioneze într-un mod coordonat şi rapid pentru a inversa criza climatică. Soluţia nu poate fi dată la nivel naţional, deoarece problema este transnaţională şi uriaşă", a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Sursa citată precizează că pompierii greci au combătut 390 de incendii de pădure într-o săptămână, aproximativ 50-70 de incendii pe zi, a spus el. Potrivit staţiei meteorologice din Penteli, în afara Atenei, unde a izbucnit incendiul marţi, vântul a atins la un moment dat 113 km pe oră.

Alimentate de schimbările climatice, incendiile de vegetaţie sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense în multe ţări, răspândind un fum care conţine gaze nocive, substanţe chimice şi particule şi care poate fi dăunător pentru sănătate.

Mai multe incendii

În Polonia, autorităţile au emis avertizări de căldură pentru mai multe părţi ale ţării, cu temperaturi de până la 36,7 grade Celsius măsurate în oraşul Kornik din vestul ţării. În oraşul portuar Gdansk din nordul ţării, mulţi locuitori şi turişti s-au îndreptat spre plajele locale pentru a se răcori.

Un mare incendiu de vegetaţie a izbucnit în apropierea oraşului Brzesko din sudul ţării, a raportat site-ul de ştiri Onet. Pompierii au declarat pentru Onet că peste 50 de hectare de câmpuri au ars deja şi că focul se îndreaptă spre o pădure.

Se aşteaptă ca temperaturile din Polonia să scadă în acest weekend.

În Italia, incendiile din Toscana şi Friuli Venezia Giulia au continuat să facă ravagii, dar nu par să se fi extins, a raportat agenţia italiană de ştiri ANSA. Noi incendii de vegetaţie au fost observate în munţii din apropierea oraşului Bologna şi la graniţa cu autostrada A9, la nord de Milano, a precizat agenţia.

Paisprezece oraşe, printre care Roma şi Milano, au fost plasate joi în cea mai mare alertă de caniculă din ţară, numărul acestora urmând să crească la 16 vineri, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, ANSA a relatat că un incendiu care a început în nordul Italiei, în apropiere de Carso, s-a extins peste graniţa cu Slovenia, afectând o suprafaţă de peste 2.000 de hectare.

În partea slovenă, 400 de persoane din trei sate au trebuit să fie evacuate din cauza incendiului, au precizat agenţiile de presă slovene.

Incendiile de vegetaţie au continuat să ardă şi în Portugalia şi Spania.

Stând într-o sală mare de sport plină de paturi şi scaune de plastic, Fernando Gimenez, în vârstă de 68 de ani, plângea în timp ce vorbea despre casa sa pe care a părăsit-o, în centrul Spaniei, la vest de Madrid.

"Nu ştiu ce voi găsi. Copaci arşi. Nimic. Nici măcar nu mă pot gândi la asta. Simt un fel de gol în interior", a declarat Gimenez, unul dintre miile de locuitori evacuaţi din satul El Hoyo de Pinares din cauza unui incendiu de vegetaţie.

Crucea Roşie spaniolă a organizat locuinţe temporare pentru sute de persoane evacuate.

"Lucrăm foarte mult cu ei, le acordăm sprijin psihologic, pentru că este greu să îşi lase casa în urmă fără să ştie ce se întâmplă", a declarat un şef de echipă al Crucii Roşii, Belen Lopez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor