Vanilia, din ce în ce mai preţioasă: extractul valorează 11.000 dolari kg

80% din vanilia naturală consumată în lume provine din Madagascar, însă, în anul 2015 a fost înregistrată aici o scădere a producţiei de 50%.
Vanilla planifolia
Vanilla planifolia (Wikipedia.org)

A crescut din ce în ce mai mult cerinţa de vanilie "naturală", extrasă din plantă (Vanilla planifolia) şi nu cea obţinută prin procedee chimice, dar puţinele culturi nu pot ţine pasul. Rezultatul, conform unui articol publicat în Chemical and Engineering News este acela că există deja deficite serioase, preţul fiind de zece ori mai mare decât în ​​urmă cu câţiva ani, acest condiment devenind al doilea cel mai scump din lume, după şofran.

Articolul relatează că 80% din vanilia naturală care este consumată în lume provine din Madagascar, dar producţia a scăzut cu 50% în anul 2015 din cauza practicii de a fi recoltată mai devreme pentru a se evita furtul plantelor. Acest lucru a făcut ca preţul unui kilogram de seminţe de vanilie să ajungă la 225 de dolari, iar extractul, doar 2% din greutatea seminţelor, până la 11.000 de dolari pe kg, comparativ cu anul 2012 în care kilogramul costa 1.250 de dolari.

Se preconizează că cererea va creşte în continuare, având în vedere că - potrivit centrului de cercetare Mintel - numai în Statele Unite 2% dintre noile alimentele şi 3% dintre băuturile lansate anul trecut au fost aromatizate cu vanilie iar, în prezent, în lume există 18.000 de produse care conţin acest condiment.

Industriile au descoperit de mult timp diferite moduri de a înlocui extractul natural cu un echivalent sintetic - din care sunt produse 18.000 de tone anual - dar cererea tot mai mare de produse "naturale" a dus la o criză în acest sector, ţinând cont că vanilia este încă produsă artizanal, cu plante autogame şi recoltate manual.

Pe lângă micii producători de produse alimentare, producătorii "giganţi" şi-au anunţat la rândul lor intenţia de a elimina vanilia sintetică, începând cu Nestle, în februarie 2015. "Când Nestle a anunţat că intenţiona să folosească numai produse naturale, a fost ca şi cum s-ar fi rupt un baraj - explică John Leffingwell, de la centrul de cercetare Leffingwell. Ceilalţi nu ar fi făcut o mişcare în acest sens, dar apoi au trebuit să facă acelaşi lucru".

Pentru a încerca să se depăşească problema, au fost dezvoltate procese de producţie pentru aroma de vanilie bazate pe ingrediente naturale, cum ar fi lignina sau alte produse OMG, dar acestea nu permit să se scrie pe etichetă că produsul conţine vanilie naturală, ci doar că produsul "nu conţine ingrediente artificiale".

Sunt studiate în prezent şi varietăţi de plante OMG, capabile să crească productivitatea - care în acest moment este foarte scăzută - folosind 600 de muguri fertilizaţi manual, suficienţi pentru a produce un kilogram de seminţe. În ciuda încercărilor, potrivit lui Carol McBride de la compania americană Symrise, problema rămâne. "Trebuie să creştem mai multe plante, protejând sustenabilitatea vaniliei astfel încât să o putem păstra pentru generaţiile viitoare", adaugă acesta.

Mai multe informaţii: Chemical and Engineering News

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură