Varză nouă călită la cuptor - cu ceafă de porc

Varză nouă călită la cuptor
Varză nouă călită la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dintre mâncărurile româneşti tradiţionale, varza nouă călită la cuptor, este una dintre mâncărurile preferate, în special atunci când varza nouă apare pe tarabe. În funcţie de zona geografică, varza călită la cuptor se poate prepara în diverse variante: simplă sau cu carne de porc proaspătă sau afumată; cu cârnaţi sau carne tocată, cu sau fără adaos de smântână. De obicei, se serveşte cu mămăligă fierbinte şi ardei uite.

Mai jos, vă prezentăm o reţetă tradiţională de varză nouă călită la cuptor, cu ceafă de porc. Cine doreşte smântână, poate adăuga separat la servire.

Ingrediente:

4 bucăţi de ceafă de porc (aprox 1 kg),
zeama de la 1-2 lime (sau o lămâie), cimbru uscat, sare şi piper,

o varză albă de mărime potrivită,
2-3 linguri ulei,
o ceapă,
un ardei roşu măcinat sau câteva linguriţe de pastă de ardei,
200 ml bulion de roşii,
4 frunze de dafin(opţional),
sare şi piper după gust,
mărar proaspăt sau uscat,

Modul de preparare:

Mai întâi se începe cu marinarea cărnii. Bucăţile de carne se presară cu sare, piper şi cimbru uscat, apoi se pun la marinat în zeama de la una sau două lime. În lipsa acestora se poate folosi cu succes zeama de la o lămâie.

Varza se spală şi se taie fideluţă, după care se freacă bine cu sare pentru a se înmuia şi elimina sucul (ce ar putea provoca unora gaze).

Ceapa se curăţă şi se taie cubuleţe, iar ardeiul se mărunţeşte bine de tot.

Într-o tigaie de dimensiune mai mare se pun cele 2-3 linguri de ulei în care se prepară ceapa. Când ceapa devine sticloasă, se pune ardeiul şi bulionul de roşii. Se adaugă apoi varza stoarsă bine de zeamă pe care o lasă. Dacă e necesar se mai poate adăuga puţină sare. Se pune piper şi mărar şi se amestecă bine până când varza începe să fiarbă şi să scadă puţin.

Varza se mută într-un vas ceramic, se pun foile de dafin(opţional) şi apoi se aşează bucăţile de ceafă de porc, având grijă să fie puţin acoperite cu varză.

Vasul se dă la cuptorul încins la 180 G şi se coace cam o oră, până când carnea este pătrunsă şi varza fiartă.

Varza călită la cuptor se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă şi ardei iute, opţional putându-se adăuga şi smântână.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.