Vaticanul zdruncinat de un nou scandal masiv de pedofilie. Posibil mii de victime

Două fetiţe într-o biserică.
Două fetiţe într-o biserică. (Captură Foto)

Vaticanul a publicat joi o declaraţie în care şi-a exprimat “ruşinea şi regretul” cu privire la un raport privind abuzuri sexuale comise împotriva copiilor în statul american Pennsylvania şi care implică sute de preoţi romano-catolici.

„Abuzurile descrise în raport sunt condamnabile penal şi moral”, conform declaraţiei Vaticanului. „Aceste acte constituie trădări ale încrederii, care au jefuit supravieţuitorii de demnitatea şi credinţa lor”.

Raportul Marelui Juriu susţine că peste 300 de preoţi au comis abuzuri sexuale de-a lungul unei perioade de câteva decenii începând cu mijlocul anilor 1950. În plus, „numărul real” al copiilor abuzaţi ar putea fi de „câteva mii”, din moment ce numeroase dosare fie s-au pierdut, fie victimelor le-a fost frică să vorbească. Procurorul general al statului Pennsylvania, Josh Shapiro, a anunţat că o investigaţie de doi ani a descoperit o muşamalizare sistematică din partea unor oficiali superiori ai bisericii atât în acest stat cât şi la Vatican.

Când i s-a cerut să dea o declaraţie despre noul raport bombă, Paloma Ovejero, director adjunct al biroului de presă al Vaticanului, a afirmat miercuri: „Deocamdată nu avem nimic de comentat”.

Comentând despre acest raport şocant, John Nolte, redactor la Breitbart News, s-a întrebat de ce Papa Francisc nu se află în drum spre SUA pentru a se întâlni cu oficiali din Pennsylvania ca să le mulţumească pentru raport, şi să le ceară procurilor generali din toate cele 50 de state să lanseze investigaţii similare cu asigurarea personală a Papei că vom dispune de cooperarea deplină a Bisericii.

„Muşamalizarea a fost sofisticată. Şi, în mod şocant, conducerea Bisericii a păstrat dosare privind abuzurile şi muşamalizarea”, a afirmat Shapiro la o conferinţă de presă în Harrisburg. „Aceste documente, din propriile Arhive Secrete ale diocezelor, au format nucleul acestei investigaţii”, a scris Nolte.

Un preot din Pennsylvania a abuzat sexual cinci surori din aceeaşi familie, de-a lungul unui deceniu. Cea mai mică dintre fete era în vârstă de doar 18 luni, conform raportului.

Printre celelalte descoperiri explozive, raportul l-a învinuit pe cardinalul Donald Wuerl, fost episcop de Pittsburg pe termen lung, care acum conduce arhiepiscopia din Washington, pentru rolul său în muşamalizarea abuzurilor sexuale comise de preoţi. Wuerl, unul dintre cardinalii cei mai influenţi din SUA, a publicat marţi o declaraţie în care a precizat că „a acţionat cu sârguinţă, cu preocupare faţă de victime şi cu scopul de a preveni acte viitoare de abuz”.

Câteva dioceze au decis să anuleze anonimatul pârâţilor înaintea publicării raportului şi au făcut publice numele preoţilor acuzaţi de abuzuri sexuale. Vineri, episcopul diocezei din Pittsburg a afirmat că o parte din preoţii nominalizaţi în raport încă se află în funcţie din cauză că dioceza a stabilit că acuzaţiile împotriva lor nu sunt întemeiate.

Totuşi, pentru marea majoritate a celor care au declarat că au fost molestaţi de preoţi pe când erau copii, raportul Marelui Juriu nu va avea drept rezultat înfăptuirea dreptăţii. În timp ce ancheta a condus la formularea de acuzaţii împotriva a doi preoţi – inclusiv un preot care a pledat vinovat de atunci şi un altul care aparent şi-a forţat acuzatorul să se confeseze după fiecare atac sexual – alţi preoţi identificaţi drept făptaşi fie au murit fie vor evita arestarea din cauză că presupusele lor delicte sunt prea vechi pentru a fi urmărite în justiţie în conformitate cu legea statului.

„Suntem supăraţi pentru toate delictele care nu vor fi pedepsite şi compensate. Le vom face publice numele şi vom descrie ceea ce au făcut – atât în ceea ce îi priveşte pe infractori cât şi pe cei care le-au ascuns”, a susţinut Marele Juriu.

„Vom face recomandări cu privire la modul în care ar trebui schimbare legile astfel încât, poate că nimeni nu va mai fi nevoit să desfăşoare o altă anchetă ca aceasta”, a adăugat organismul de stat.