Acuzat de abuzuri sexuale, un fost arhiepiscop american demisionează din Colegiul Cardinalilor

Cardinalul romano-catolic Theodore McCarrick
Cardinalul romano-catolic Theodore McCarrick (Chip Somodevilla/Getty Images)

Cardinalul Theodore McCarrick, care luna trecută a devenit unul dintre cetăţenii americani de cel mai înalt rang căruia i s-a interzis să îşi exercite atribuţiile publice din cauza unor acuzaţii privind comiterea de abuzuri sexuale, a demisionat din Colegiul Cardinalilor de la Vatican.

Papa Francisc a acceptat demisia şi i-a ordonat lui McCarrick – fost şef al Arhiepiscopiei din Washington binecunoscut în lume – să ducă o viaţă de penitenţă în izolare, potrivit unei declaraţii publicate sâmbătă de Sfântul Scaun, susţine NBC News.

În declaraţie se mai precizează că fostul cardinal a fost obligat să “rămână într-o locuinţă care nu i-a fost încă indicată ... până când acuzaţiile împotriva sa sunt examinate într-un proces canonic obişnuit”.

Anunţul a fost făcut după decizia Vaticanului de a-l înlătura pe McCarrick din misiunile sale publice, din cauza a ceea ce autorităţile au descris a fi acuzaţii “credibile şi confirmate” de abuzuri sexuale care implică un minor, comise în perioada în care a fost preot în New York.

După ce Vaticanul a făcut anunţul luna trecută, oficiali ai Bisericii Romano-Catolice în New Jersey au dezvăluit că, de fapt, cardinalul în vârstă de 87 de ani a mai fost acuzat de trei ori, în trecut, de comportament sexual neadecvat, de către diverşi adulţi. Două dintre acele acuzaţii au rezultat în înţelegeri secrete, potrivit oficialilor.

Ca reacţie la anunţurile de luna trecută, McCarrick a negat acuzaţiile şi a afirmat că a fost “şocat” când a aflat în urmă cu câteva luni de acuzaţia care implică abuzarea unui minor. El a afirmat că susţine investigaţia pe care o efectuează poliţia şi Arhiepiscopia din New York.