Un nou scandal privind fabricarea unui vaccin sub standard declanşează frică şi furie în China

(Getty Images)

Autorităţile chineze comuniste au lansat o investigaţie asupra unui scandal privind calitatea vaccinurilor, transmiţând unde de şoc în China.

Changsheng Biotechnology, cel de-al doilea producător de vaccinuri din China, a fost surprins producând vaccinuri de calitate necorespunzătoare, potrivit Deutsche Welle.

Aparent nu există niciun indiciu că cineva ar fi fost afectat de aceste vaccinuri, dar amploarea scandalului a speriat populaţia ţării.

Totodată, situaţia a alimentat criticile împotriva guvernului, după o serie de deficienţe ce au apărut în ultimul deceniu în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor şi a medicamentelor.

Săptămâna trecută, Administraţia chineză pentru Alimente şi Medicamente a precizat că Changsheng Biotechnology a falsificat datele privind producţia şi verificarea produselor în cazul unui vaccin pentru rabie (turbare). Administraţia a identificat de asemenea alte deficienţe legate de procesele şi echipamentele folosite.

Deşi vaccinul problematic pentru rabie aparent nu a fost vândut, Changsheng a recunoscut că a vândut anul trecut în provincia Shandong 250.000 de doze de vaccin pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă.

Autorităţile chineze au ordonat oprirea întregii producţii a companiei Changsheng Biotechnology şi au retras vaccinurile din comerţ.

Între timp, poliţia din oraşul nord-estic Changchun a afirmat luni că i-au reţinut pentru interogatorii în cadrul investigaţiei pe preşedinta companiei şi alţi patru directori.

Separat, autorităţile din provincia Hebei, în apropierea Beijingului, au anunţat luni că aproximativ 150.000 de persoane au primit un vaccin sub standard pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă produs de o altă firmă – Wuhan Institute of Biological Products Co., Ltd.

Aceste două incidente au condus la scăderea semnificativă a valoarii acţiunilor companiilor farmaceutice.

Autorităţile şi mass media de stat au încercat să ţină sub control situaţia după ce scandalul legat de reglementările privind siguranţa alimentară şi a medicamentelor a devenit viral pe reţelele sociale.

Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat într-o călătorie în Africa, a declarat luni că producţia ilegală de vaccinuri este “josnică” şi “şocantă”, potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.

Pe reţelele sociale, numeroşi utilizatori s-au revoltat.

“Toţi prietenii mei sunt speriaţi de acest scandal legat de vaccin, toată lumea este speriată. [Scandalul] reflectă cu adevărat lacunele şi problemele grave existente în reglementarea siguranţei alimentare şi a medicamentelor în China”, a scris un utilizator pe Weibo, cu numele 1988 Cheng Hongyu.

Sectorul sănătăţii din China este marcat de probleme grave, una dintre ele fiind descrisă de diverşi analişti, autori şi politicieni drept genocid. Este vorba de răspândita practică a recoltării forţate de organe pe viu, în special de la practicanţi Falun Gong, de la membri ai minorităţii uigure şi alţii – ce are loc şi în prezent -, fiind transformată într-o adevărată industrie controlată şi susţinută în mod direct de Partidul Comunist Chinez.

China Organ Harvest Research Center (COHRC) a prezentat cele mai recente rezultate ale cercetării sale la cel de-al 27-lea Congres Internaţional al Societăţii de Transplant din Madrid, Spania, care a avut loc în perioada 30 iunie -5 iulie. Cercetătorii şi-au documentat concluziile într-un nou raport de 341 de pagini, intitulat “Abuzul transplanturilor continuă în China, în pofida pretinselor reforme”.

Autorii raportului au colectat date despre noile evoluţii ale sistemului chinez de donare de organe, politicile guvernamentale, precum şi operaţiile de transplant de organe de la sute de spitale din China din 2015 şi până în prezent. Pe baza analizei, autorii au ajuns la concluzia că numărul transplanturilor continuă să depăşească numărul donaţiilor legale, că organele sunt încă disponibile “la cerere” pentru străini şi că încă nu există aproape nicio supraveghere a sistemului de transplant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe