Veninul de albine este în stare să omoare virusul HIV

Veninul albinelor conţine multe substanţe biologic active, ce  aparţin diferitor grupuri de substanţe chimice
Veninul albinelor conţine multe substanţe biologic active, ce aparţin diferitor grupuri de substanţe chimice (Dan Kitwood/Getty Images)

Apiterapia şi produsele apicole au fost folosite în scopul tratării multor boli şi afecţiuni deja de mai multe secole. Cu toate acestea, medicina contemporană continuă să descopere noi efecte curative ale apiterapiei. Recent, spre exemplu, s-a aflat că veninul de albine ar putea fi folosit în calitate de soluţie inovatoare şi simplă pentru tratarea infecţiilor virale şi în special a virusului HIV.

Veninul de albine conţine multe substanţe biologic active, ce aparţin diferitor grupuri de substanţe chimice şi anume: enzime (fosfolipază A2, hialuronidază, fosfatază acidă), polipeptide toxice (melitină, apamină, peptidă MSD, tertiapină, secapină), amine biogene (histamină, dopamină şi norepinefrină).

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din St. Louis au descoperit că un compus cheie al veninului de albine – melitina, ce reprezintă aproximativ 50% din compoziţia veninului, posedă efecte puternice anti-HIV. În plus, acţiunea acestei substanţe este selectivă şi nu implică careva efecte negative asupra celulelor sănătoase ale corpului uman.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit nanoparticule cu melitină de dimensiuni mult mai mici decât virusul HIV. În urma contactului cu particule virale, melitina a provocat deteriorarea membranei de suprafaţă a acestora, determinând astfel distrugerea virusului HIV. Savanţii consideră că virusul imunodeficienţei umane nu va reuşi să dezvolte un sistem de apărare împotriva unui astfel de atac, din cauza acţiunii mecanistice a veninului. Şansele de dezvoltare a rezistenţei împotriva unei asemenea ”ambuscade” sunt minime.

Experţii au folosit nanoparticule cu melitină şi pentru a acţiona asupra celulelor sănătoase ale vaginului. Acestea nu au avut niciun efect toxic, celulele normale rămânând nevătămate. În prezent, oamenii de ştiinţă intenţionează să creeze o nouă modalitate de profilaxie, bazată pe nanoparticule cu melitină. Un astfel de remediu modern cu efecte antivirale ar putea preveni infectarea potenţială a omului.

Utilizarea melitinei pe post de remediu antiretroviral natural este în stare să distrugă virusul HIV

De fapt, studiul recent nu a fost decât o abordare modernă a unor soluţii mai vechi, pe motiv că nanoparticulele nu constituie o condiţie obligatorie pentru un obţinerea unor rezultate de succes. Încă în 1989, cu mult înainte de inventarea nanoparticulelor, s-a aflat că utilizarea melitinei pe post de remediu antiretroviral natural este în stare să distrugă virusul HIV.

Alte daruri ale apiculturii pot, de asemenea, juca un rol complementar în plan terapeutic, graţie activării imunităţii organismului. Propolisul, de exemplu, conţine multe substanţe biologic active, ce stimulează sistemul imunitar şi previne replicarea HIV-ului. Lăptişorul de matcă conţine tot felul de hormoni utili, vitamine şi alte substanţe nutritive, ce întăresc funcţia imună şi cresc rezistenţa celulelor sănătoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură