Versiunea lui Berlusconi asupra procesului în care a fost condamnat pentru fraudă fiscală (presa italiană)

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2013

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care se va confrunta miercuri cu un vot privind excluderea sa din Senat, ca urmare a condamnării pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, cere revizuirea procesului, continuă să îşi declare nevinovăţia şi anunţă o manifestaţie de protest a susţinătorilor săi, la Roma, informează marţi presa din Italia.

'Il Cavaliere şi Apocalipsa politică', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Silvio Berlusconi (lider al partidului de dreapta Forza Italia) a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că va prezenta în curând noi dovezi care ar demonstra că a fost condamnat pe nedrept în dosarul Mediaset, afirmând că va oferi aceste probe justiţiei, mai precis Curţii de Apel din Brescia (nord), în vederea rejudecării cazului.

'Avem la dispoziţie documente care ne permit să prezentăm o cerere de revizuire pe lângă Curtea de Apel din Brescia', a anunţat Il Cavaliere. Ar fi vorba despre documente fiscale emise de Statele Unite ale Americii, care ar demonstra că sentinţa în dosarul Mediaset 'este nedreaptă', potrivit lui Berlusconi. Fostul şef al guvernului italian a declarat că este gata să prezinte '12 mărturii, dintre care şapte complet noi', observă principalul cotidian roman.

'În cazul meu a fost încălcată flagrant legislaţia, inclusiv prevederile Constituţiei italiene', a mai afirmat Berlusconi, care a adăugat că această condamnare a sa pentru fraudă fiscală reprezintă, din partea magistraturii italiene, o adevărată 'lovitură de stat'. De asemenea, Berlusconi le-a cerut susţinătorilor şi adversarilor săi politici să nu voteze în favoarea excluderii sale din Senat, afirmând că este 'constrâns' să îşi continue activitatea politică, în ciuda faptului că are 'numeroase alte pasiuni', printre care echipa sa de fotbal, AC Milan, care 'în acest moment ar avea nevoie de sprijinul meu', a mai spus liderul partidului Forza Italia, care a anunţat de asemenea că va organiza o manifestaţie de protest, miercuri după-amiază, la Roma, potrivit publicaţiei amintite.

'Respectaţi-mă, sau va trebui să vă ruşinaţi în faţa copiilor voştri!', le-a mai spus Il Cavaliere senatorilor din Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) şi celor din Mişcarea populistă 5 Stele (M5S), care au anunţat că vor vota în favoarea excluderii fostului premier italian din Camera înaltă a parlamentului de la Roma. 'Nu-i răspundem lui Berlusconi. Sentinţa este definitivă, iar noi ne pregătim să aplicăm legea', a replicat senatoarea Paola Taverna, din M5S, relevă La Repubblica.

'Versiunea lui Silvio Berlusconi asupra dosarului Mediaset', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care precizează că magnatul media, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat de Curtea de Casaţie de la Roma, la începutul lunii august, pentru fraudă fiscală, la patru ani de închisoare cu executare, dintre care trei au fost amnistiaţi. Fostul şef al guvernului italian a primit şi doi ani de interdicţie de a exercita o funcţie publică.

După 20 de ani de prezenţă în parlamentul de la Roma, Berlusconi se îndreaptă spre o excludere din Senat, în baza unei legi votate în 2012 care prevede expulzarea pentru şase ani şi imposibilitatea de a candida în alegeri pentru parlamentarii condamnaţi la închisoare. Majoritatea senatorilor care vor vota miercuri în şedinţa plenară programată la Senat, cei de stânga din Partidul Democrat (PD) şi cei din Mişcarea 5 Stele (M5S), au anunţat că sunt în favoarea expulzării lui Berlusconi, scrie La Stampa din Torino.

Votul din Senatul de la Roma va avea loc prin scrutin deschis, sau 'public'. Acesta prevede ca fiecare senator ales (dintre cei 321 care compun Camera superioară a parlamentului de la Roma) să se pronunţe prin 'Da' sau 'Nu', în timp ce trec prin faţa preşedintelui Senatului, Pietro Grasso (din Partidul Democrat), precizează principalul cotidian torinez.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano explică faptul că, în virtutea legii Severino (după numele Paolei Severino, ministru al justiţiei din cadrul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti, în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013), lege aprobată în 2012, Senatul va trebui să voteze miercuri, în adunare plenară, cu privire la excluderea senatorului Silvio Berlusconi. Ţinând cont de componenţa Senatului, este 'foarte probabil' ca acesta să voteze în majoritate pentru excluderea fostului premier.

În cadrul procesului Mediaset, Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv, sub acuzaţia de fraudă fiscală, de Curtea de Casaţie de la Roma, la 1 august, la patru ani de închisoare (dintre care trei amnistiaţi). Pentru a-şi ispăşi pedeapsa, Berlusconi nu va intra la închisoare, după cum prevede legea italiană pentru persoanele care au o vârstă de peste 70 de ani, dar va trebui să efectueze, timp de un an, muncă în folosul comunităţii, notează principalul cotidian milanez.

Silvio Berlusconi a refondat recent fostul său partid de dreapta Forza Italia, creat în 1994, în fruntea căruia ar avea intenţia să participe la viitoarele alegeri legislative din Italia, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor