Vestul Africii: Marinarul român luat ostatic de piraţi, eliberat

Insurgenti somalezi impreuna cu pirati in orasul Hobyo. Pe fundal se poate observa un tanc petrolier coreean capturat, 20 august 2010 (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
12.03.2013

Operatorul britanic al navei a anunţat luni că toţi cei trei marinari, doi ruşi şi un român, luaţi ostatici luna trecută de către piraţi de la bordul unei nave, în largul coastelor din vestul Africii, au fost eliberaţi.

"Carisbrooke Shipping anunţă că cei trei ofiţeri care au fost răpiţi în februarie de la bordul navei de către persoane înarmate, la o distanţă de 80 de mile (aproximativ 150 de kilometri) în largul coastelor de sud ale Nigeriei, şi ţinuţi ostatici au fost eliberaţi", a precizat operatorul navei cargo MV Esther C, într-un comunicat citat de RIA Novosti.

La începutul lui februarie, piraţi nigerieni au capturat cargoul britanic cu o capacitate de 8.000 de tone MV Esther C, în largul coastelor Camerunului, în Golful Guineea.

În urma atacului, doi ruşi şi un român, membri ai echipajului, au fost luaţi ostatici de la bord, iar ulterior nava şi-a reluat călătoria, cu restul echipajului de nouă filipinezi.

"Nava a fost abordată şi jefuită de piraţi puternic înarmaţi, în apele internaţionale, în largul Golfului Guineea, pe 7 februarie, după care piraţii au plecat cu trei membri ai echipajului", se preciza în comunicatul.

"Cei trei ofiţeri sunt teferi şi se află într-o stare de spirit bună, pe 11 martie, după 31 de zile de captivitate", mai releva compania.

"Pentru curajul şi tăria de care au dat dovadă", operatorul le mulţumeşte celor trei ofiţeri şi transmite "aprecierea sa unor guverne, agenţii guvernamentale şi unor profesionişti care au oferit asistenţă în soluţionarea situaţiei dificile".

În schimbul eliberării marinarilor, piraţii solicitau sume de bani, dar nu era clar, imediat, dacă s-a dat curs acestor solicitări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor