Viata pe Terra a evoluat in doua mari etape

Planeta Pamant. (Photos.com)
Epoch Times România
26.12.2008

Viata pe Terra a evoluat, in cei 3,5 miliarde de ani de existenta, in doua etape de evolutie destul de scurte, dar strans legate de dezvoltarea geologica a planetei, descoperire care contrazice teoria traditionala a unui ritm continuu, lent de dezvoltare a organismelor vii.

Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), contrazice ipoteza general avansata pana in prezent de biologi potrivit careia viata a evoluat intr-un ritm lent pe Terra, de la un microorganism unicelular catre organisme multicelulare complexe.

"Am fost surprinsi sa constatam ca aproape toate cresterile inregistrate la nivelul marimii organismelor s-au produs pe parcursul a doua intervale distincte", a declarat Michal Kowalewski, profesor in geostiinte in cadrul universitatii Virginia, unul dintre autorii acestui studiu.

"In plus, aceste doua intervale de crestere au survenit dupa doua etape majore de oxigenare a atmosferei terestre", a adaugat Kowalewski.

"Prima etapa a reprezentat-o aparitia celulelor eucariote, iar cea de-a doua a fost etapa dezvoltarii organismelor multicelulare", a declarat Jennifer Stempien, coautoare a acestui studiu.

Celulele eucariote au evoluat din celulele procariote, considerate primele forme de viata de pe planeta. Ele reprezentau cele mai simple forme de viata, pe baza de carbon si se reproduceau prin diviziune.

Celulele eucariote sunt mult mai mari si au material genetic (ADN) in interiorul nucleului. Aceste celule au nevoie de oxigen pentru a supravietui, se reproduc pe cale sexuata si pot sa se adapteze mediului pentru a evolua.

Viata pe Terra s-a limitat la aceste celule timp de 1,5 miliarde de ani. Pe planeta se gaseau doar aceste bacterii simple si cu o capacitate extrem de limitata de crestere. Aceasta stare de fapt a fost schimbata in urma cu doua miliarde de ani, odata cu aparitia formelor de viata mai complexe.

Inainte, insa, de aceasta etapa, un alt eveniment important s-a produs. In urma cu trei miliarde de ani, bacteriile primitive "au inventat" procesul de fotosinteza, care le-a permis sa foloseasca lumina soarelui si dioxidul de carbon pentru a se hrani. Aceste bacterii se luptau pentru supravietuire in oceanul planetar, sarac in oxigen, la fel ca si atmosfera terestra.

Ca si plantele din prezent, acele bacterii eliminau, prin procesul de fotosinteza, oxigen in ocean si in atmosfera. Acest oxigen a facut posibila evolutia structurilor celulare mai complexe, marcand aparitia celulelor eucariote.

Viata, la stadiu de simpla celula, a stagnat inca un miliard de an, pana in urma cu 540 de milioane de ani, cand, la trecerea dintre precambrian si cambrian, s-a inregistrat o noua crestere a nivelului de oxigen in atmosfera, acesta atingand procentul de 10% din concentratia lui actuala.

Potrivit cercetatorilor, aceasta a doua etapa de crestere a nivelului de oxigen reprezinta cheia evolutiei organismelor vii in forme pluricelulare si mult mai complexe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor