Vicepremierul Valeriu Lazăr: Acordul de comerţ cu UE va intra în vigoare în toamna

Valeriu Lazăr, Ministrul al Economiei
Valeriu Lazăr, Ministrul al Economiei (rnews.ro)

Ministerul Economiei a continuat astăzi seria de întâlniri cu producătorii autohtoni în vederea informării acestora despre prevederile noului regim comercial şi reformele pieţei interne ce urmează a fi realizate, în contextul pregătirii agendei de implementare a Acordului de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE, relatează Moldpres.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, azi s-au reunit într-o şedinţă asociaţiile de producători din domeniul agro-alimentar, care au pus în discuţie politica tarifară la import, mecanismele de gestionare a cotelor la exportul produselor alimentare în UE, certificarea producţiei la export, oportunităţile şi riscurile cu care se pot confrunta producătorii.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a informat că Acordul de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA) va intra în vigoare în toamna acestui an, fapt care impune un ritm rapid de implementare a prevederilor Acordului. În context, vicepremierul a informat participanţii la şedinţă că a fost elaborat proiectul Nomenclaturii combinate a mărfurilor, care va fi aprobat în viitorul apropiat în cadrul unei şedinţe de Guvern. Documentul va reuni poziţiile tarifare şi taxele vamale, armonizate cu cele ale UE, într-un singur act legislativ, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Reprezentanţii sectorului agricol au fost informaţi despre proiectul Planului de acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere şi a DCFTA, publicat pentru dezbateri publice, precum şi pentru alte acţiuni de implementare a DCFTA.

Alte subiecte de discuţii au vizat elaborarea mecanismului de gestionare a contingentelor tarifare la exportul produselor agricole pe piaţa UE, alinierea sistemului de certificare a calităţii la cel european, necesitatea păstrării pieţelor tradiţionale de desfacere a produselor moldoveneşti, precum şi diversificarea în continuare a acestora.

Valeriu Lazăr a îndemnat reprezentanţii asociaţiilor să vină cu propuneri de îmbunătăţire a documentelor elaborate de autorităţile publice, astfel incit agenţii economici să beneficieze la maxim de oportunităţile oferite de DCFTA. De asemenea, viceprim-ministrul a informat despre programele de susţinere şi sporire a competitivităţii exportatorilor moldoveni, care au fost elaborate şi urmează a fi lansate în viitorul apropiat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe