Vicepreşedintele CSM: Rapoartele MCV au încetat de mult a fi strict tehnice

(The Epoch Times)
Epoch Times România
20.03.2012

Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare au încetat de mult a fi, dacă au fost vreodată, rapoarte strict tehnice, MCV-ul în ansamblu devenind un proces politic ce foloseşte Justiţia ca platformă de pornire, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Oana Schmidt-Hăineală, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Când am candidat în 2010 spuneam că MCV-ul şi Schengen se întrepătrund datorită problemei de percepţie la nivel european pe care MCV-ul ne-o creează şi care se răsfrânge şi asupra celorlalte mecanisme ce pot fi conexate problemei Justiţiei ca şi platformă. Suntem în 2012 şi încă vorbim despre rapoarte tehnice şi încă ne mirăm că este conexată problemei aderării la Schengen. Nu este corect să fie aşa, însă lucrurile sunt aşa cum sunt, nu doar cum ni le dorim noi să fie. Ceea ce trebuie noi, în CSM, să facem nu este să purtăm neapărat discuţii despre cât este de corectă sau nu conexarea celor două probleme ori politizarea MCV, noi trebuie să ne îngrijim de problemele noastre din Justiţie. Aceasta este optica noastră în CSM şi în jurul acestui punct de vedere încercăm să construim o poziţie comună", a afirmat Oana Schmidt-Hăineală.

Vicepreşedintele CSM a subliniat că doar când se va rezolva ce este de rezolvat în Justiţie, numai atunci abordarea olandeză va rămâne fără fundament, iar de profitat vor profita românii în primul rând.

Procurorul susţine că, deşi doar Olanda s-a manifestat vocal privind MCV şi Schengen, din păcate, la nivel de percepţie, nu este singura ţară care se manifestă critic la adresa României în materie de Justiţie.

"Or, în politică se spune că trendul este mai important decât momentul - dacă ajungem ca şi trendul şi nu doar momentul să ne fie defavorabil, lucrurile vor fi foarte greu de răsturnat", a spus vicepreşedintele CSM.

Ea a menţionat că se vrea ridicarea MCV-ului, se fac planuri de măsuri şi politici şi strategii ce vizează problemele punctuale din rapoartele CE, dar se omite de exemplu să se coroboreze aspectele tehnice cu problema mai largă a resursei umane la nivel sistemic.

"Ne bucurăm să avem evidenţiate pozitiv rezultatele DNA şi suntem contrariaţi că totuşi pe ansamblu Justiţia este văzută ca fiind coruptă. Privim rapoartele MCV ca fiind rapoarte eminamente tehnice, ca să ajungem ulterior să ne întrebăm de unde până unde conexiunea cu aderarea la Schengen. Atunci când contradicţiile sunt prea multe, când vedem că abordarea ultimilor ani produce un avans insuficient, când interpretările noastre sunt uneori diferite celor venind de la Bruxelles, poate că e momentul pentru o reconsiderare de poziţii, pentru o redesenare a planurilor într-un registru nou, caracterizat prin sustenabilitate, pornind prin a vedea lucrurile aşa cum sunt şi nu cum ni le dorim sau le credem a fi. Ca să parafrazez pe cineva, dacă măcăne ca o raţă, merge ca o raţă şi dă din coadă ca o raţă, atunci este o raţă. Uneori, lucrurile chiar sunt ceea ce par a fi şi nu ce ne închipuim sau ne dorim noi să fie", a mai declarat în interviu vicepreşedintele CSM.

Oana Schmidt-Hăineală consideră, văzând discuţiile recente ale oficialilor români la Bruxelles, că fereastra de oportunitate este departe de a se fi închis.

"Avem timpul necesar pentru a face lucrurile la care ne-am angajat, dar trebuie să trecem de la nivelul declaraţiilor televizate la cel al acţiunii concertate. Nu timpul rămas la dispoziţie şi nu Europa sunt împotriva noastră, ci mai degrabă imobilismul ce stăvileşte capacitarea şi desfăşurarea efectivă a resurselor şi măsurilor necesare depăşirii situaţiei. Şi, credem noi, că măcar acum şi măcar în considerarea interesului naţional, punţile necesare între diferitele grupuri de opinie şi decizie vor fi construite", a completat vicepreşedintele CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor