Victimele dramei Colectiv, protest în faţa Curţii de Apel. Se tem că vinovaţii vor primi pedepse mai mici

Colectiv
Colectiv (Alex Mihaileanu)

În jur de 30 de supravieţuitori, rude şi apropiaţi ai victimelor incendiului din Colectiv (inclusiv ale spitalelor în care au fost trataţi după incendiu) s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie din Capitală, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de schimbarea încadrării juridice a inculpaţilor condamnaţi în primă instanţă, relatează Libertatea. În urma schimbării încadrărilor, cei acuzaţi de drama care a ucis 65 de persoane s-ar putea alege cu pedepse mici, susţin protestatarii.

Printre supravieţuitorii şi rudele prezente la protestul ce are loc, atenţie, la cinci ani şi jumătate de la tragedie, cinci ani şi jumătate în care vinovaţii nu au fost pedepsiţi, sunt Mihai Grecea, Adrian Albu, Bogdan Moleşag, Silviu Ciocanelli, Nelu Brânduşan, Gabi Popescu, Irina Chelba şi Liviu Popescu.

Cum propunerile au aparţinut chiar completului Curţii de Apel, DNA a cerut schimbarea celor doi judecători, cerere refuzată de un alt complet al CAB.

Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului de la Colectiv, q declarat că se teme de „o îndulcire nejustificată a pedepselor”. „Avem temerea că felul în care a fost anunţată, în pripă, cu voce scăzută, această schimbare de abordare asupra inculpaţilor din dosar, făcută la final de termen, poate să ducă la o îndulcire nejustificată a pedepselor, probele din dosar fiind dincolo de orice dubiu. De asemenea sunt suficiente motive de îngrijorare, din încheierea de termen, că se încearcă mutarea responsabilităţii de pe statul român pe persoane fizice ce n-au fost singurele responsabile”, a spus Grecea. „Dacă responsabilitatea va fi diluată, poate deveni un precedent pentru justiţia din România. Dosarul Colectiv are o valoare de exemplu pentru felul în care justiţia va aborda o altă astfel de tragedie”, a adăugat el.

Laurenţiu Istrate, tatăl unei victime, consideră şi el că „îmblânzirea pedepselor încurajează autorităţile la neglijenţă, indiferenţă, corupţie. Dacă se ştiu sub aripa justiţiei, îşi vor permite şi altădată asta”.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne