Victor Ponta: "Nu trebuie să ne facem iluzii prea mari că România va intra în Schengen"

Premierul Ponta a explicat sâmbătă că nu avem şanse să intrăm în Schengen în viitorul apropiat, aşa că ar fi bine să relaxăm regimul de vize pentru iordanieni.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.10.2015

La şedinţa Consiliului JAI de săptămâna viitoare statele care au mai votat împotriva aderării ţării noastre la Schengen îşi vor menţine poziţia, a declarat sâmbătă seara premierul Victor Ponta, explicând că nu "trebuie să ne facem iluzii prea mari" că România va intra în Schengen în perioada următoare.

Şedinţa JAI e săptămâna viitoare şi ni s-a spus foarte clar că nu există consens. Vă spun mai direct: se votează contra tot de către acele ţări care votau de obicei contra şi atunci nu avea rost să supunem la vot în contextul actual. Anul viitor preşedinţia va fi a Olandei, despre care ştiţi bine ce prietenă a fost cu România pe tema Schengen. O să vedem. Deocamdată e clar că dosarul Schengen, în ceea ce mă priveşte pe mine şi Guvernul, eu cred că nu are rost să ne mai rugăm prea mult de cineva care nu vrea să ne audă", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres, la Amman.

Subiectul aderării ţării noastre la Schengen a fost abordat în contextul în care premierul a anunţat că va reanaliza modul în care se acordă vizele pentru cetăţenii iordanieni care doresc să vină în România, apreciind că regimul de vize aplicat de ţara noastră este foarte rigid.

"Noi avem o problemă, în sensul în care avem un regim foarte rigid de vize. Noi am avut totdeauna un regim foarte dur în speranţa că o să intrăm în Schengen. (...) O să analizeze sistemul şi vreau că România să fie o ţară primitoare pentru oamenii de afaceri cinstiţi, pentru turiştii care vor să vină în România, sigur, păstrând toate regulile de securitate. (...) Noi de multe ori avem condiţii mult mai dificile de vize decât Germania sau Franţa, doar aşa... că o să intrăm în Schengen dacă suntem mai duri. Uite că am fost mai duri şi tot nu am intrat în Schengen şi sincer să fiu nu cred că trebuie să ne facem iluzii prea mari în perioada următoare", a declarat premierul.

Reamintim că discuţiile despre aderarea ţării noastre la Schengen se reiau într-un moment în care acest spaţiu este supus unei presiuni fără precedent, cea a refugiaţilor. La începutul acestei luni, preşedintele Iohannis declara că, din punct de vedere al valului de migranţi care s-a revărsat în Europa, în mod paradoxal, faptul că România nu este membră Schengen, a fost un avantaj pentru ţara noastră:

"În mod paradoxal, da. Faptul că România nu este membră Schengen, a fost un avantaj pentru noi, pentru că nu s-a putut intra în România pe o filieră care nu a putut fi supravegheată.", declara Iohannis pe 7 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor