VIDEO: Studenţii taiwanezi s-au baricadat în Parlament

Studenţii au ocupat Parlamentul din Taiwan în semn de protest faţă de un acord comercial cu China
Studenţii au ocupat Parlamentul din Taiwan în semn de protest faţă de un acord comercial cu China (youtube.com)

Material video pe pagina originală a articolului pe Epoch Times România.

Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa Parlamentului din Taiwan pentru a-i sprijinii pe studenţii care de trei zile s-au baricadat în interiorul instituţiei în semn de protest faţă de adoptarea unui nou acord comercial cu China, care, susţin aceştia, ar face insula vulnerabilă la presiunile venite din partea Partidului Comunist Chinez (PCC).

Sute de tineri au invadat marţi seara principala cameră de dezbatere a Parlamentului şi au baricadat intrarea cu mobilier. Poliţia a ridicat baricade de sârmă ghimpată şi a trimis mii de ofiţeri în interiorul şi în jurul clădirii parlamentului. Tentativele oamenilor legii de a distruge baricadele făcute din fotolii au eşuat.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii ţineau plante de floarea-soarelui în mână ca simbol al speranţei.

Studenţii se opun ratificării unui pact comercial cu regimul de la Beijing, care va deschide industria serviciilor investitorilor chinezi. Protestatarii se tem de faptul că Taiwanul a devenit prea dependent economic de China, al cărei regim comunist priveşte insula ca pe o provincie separatistă şi s-a angajat să forţeze o eventuală reunificare. Cele două state s-au despărţit la sfârşitul războiului civil din China în 1949.

Protestatarii cer o revizuire completă a acordului de liberalizare a comerţului cu China, astfel încât poziţia Taiwanului să fie mai bine consolidată înainte de deschiderea segmentelor sensibile ale economiei sale. Aceştia se tem că o integrare economică mai mare cu China ar putea ameninţa Taiwanul.

Agenţia Central News Agency din Taiwan a descris ocuparea legislativului ca fiind "fără precedent".

Preşedintele Ma Ying-jeou şi partidul său de guvernământ KMT, care urmăresc legături comerciale şi politice mai strânse cu Beijing-ul, susţin că pactul comercial va stimula economia şi va oferi locuri de muncă pentru tineri, făcând totodată apel la o rezolvare paşnică a conflictului.

Agenţia Central News Agency din Taiwan a descris ocuparea legislativului ca fiind "fără precedent".

Protestatarii sunt nemulţumiţi de partidul de guvernământ al preşedintelui Ma pentru că a programat votarea proiectului fără o revizuire „element cu element” a acordului aşa cum se aştepta şi principalul partid de opoziţie. Acordul comercial a fost semnat în iunie 2013, dar nu a fost încă ratificat.

Popularitate lui Ma a scăzut drastic faţă de anul trecut, în parte pentru ca acesta este perceput ca fiind prea apropiat de China, care pretinde suveranitatea Taiwanului.

Pe de cealaltă parte, partidul de opoziţie Democrat Progresist (DPP) a transmis că se opune metodelor care sunt utilizate pentru a asigura ratificarea, promiţând în acelaşi timp sprijin pentru studenţii din interiorul clădirii parlamentului. DPP nu are însă suficiente voturi pentru a bloca ratificarea.

Partidul de opoziţie a cerut revizuirea acordului pentru a proteja sectoarele de servicii din Taiwan, care ar putea fi afectate de concurenţii de pe piaţa mult mai mare din China continentală, însă guvernanţii au considerat ca un vot „element cu element” ar lua prea mult timp.

Între timp oficialii de la Beijing s-au declarat nemulţumiţii de întârziere, punând astfel presiune pe soluţionarea cât mai rapidă a diferendului.