Vietnam şi Cambodgia devastate de taifunul Wutip: cel puţin 33 morţi şi 250.000 persoane strămutate


Vietnam: Cel puţin 33 de morţi şi 250.000 de persoane stramutate de taifunul Wutip, 30 septembtie 2013.
Vietnam: Cel puţin 33 de morţi şi 250.000 de persoane stramutate de taifunul Wutip, 30 septembtie 2013. (TUOI TRE NEWSPAPER / AFP / Getty Images)

Taifunul Wutip a fost retrogradat la o furtună tropicală şi se îndreaptă spre Laos. Experţii susţin că istoricele oraşe Hue şi Hoi An din Vietnam sunt în pericol de a fi inundate. Potrivit mass-mediei de stat, aproximativ 250.000 de case sunt distruse sau avariate. În Cambodgia s-au înregistrat zeci de victime în ultimele două săptămâni datorită inundaţiilor devastatoare.

Cel puţin 33 de morţi constituie bilanţul victimelor taifunului Wutip care a lovit în aceste zile Vietnamul. Zeci de răniţi şi dispăruţi, printre care aproximativ 70 de pescari surprinşi de taifun în timp ce se aflau în largul mării. Potrivit rapoartelor Comitetului Central de la Hanoi pentru controlul furtunilor şi inundaţiilor, printre zonele cele mai afectate de vremea rea se află centrul Vietnamului - în special provincia Quang Binh – unde au existat mai multe accidente. Luni seara, prăbuşirea unei clădiri a provocat moartea a trei persoane. In zonă sunt aproximativ 23 de victime şi cel puţin 29.000 de persoane strămutate.

In Cambodgia, în ultimele două săptămâni, datorită inundaţiilor devastatoare au murit cel puţin 30 de persoane şi au fost strămutate cca. 9.000 de familii. Aceste informaţii au fost transmise de Keo Vy, şef al Protecţiei Civile din Cambodgia, care solicită populaţiei să fie în alertă maximă pentru posibile noi dezastre naturale.

Mass-media de stat din Vietnam a raportat că există cel puţin 250.000 de case distruse sau care au suferit pagube importante. De asemenea, zeci de mii de câmpuri cultivate au fost acoperite în întregime de apa adusă de taifun, cu vânturi de peste 100km/oră.

De marţi dimineaţă taifunul Wutip şi-a pierdut din putere şi a devenit o furtună tropicală care se îndreaptă spre Laos. Între timp a început estimarea daunelor. Nu există încă cifre oficiale definitive emise de autorităţile de la Hanoi.

Experţii UNESCO avertizează de posibile daune grave în centrul istoric al oraşului Hoi An şi în capitala imperială antică Hue.

În Vietnam se înregistrează în medie, în fiecare an, cel puţin o duzină de furtuni tropicale de intensitate mare. Acestea cauzează deseori pierderi grele de vieţi omeneşti şi pagube materiale. În ultimele săptămâni, inundaţiile au ucis 33 de persoane în Vietnam, cel puţin 30 în Cambodgia şi 22 în Tailanda. Chiar şi Filipine şi Taiwan au fost afectate recent de taifunuri şi tornade care au semănat moarte şi distrugere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe