Violenţa din statul birman Rakhine a strămutat 90.000 de persoane

Distrugeri provocate de conflicte sectare în Sittwe, capitala statului Rakhine din vestul Birmaniei, 16 iunie (STR / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
20.06.2012

Peste 90.000 de persoane au fost strămutate de violenţa sectară recentă din statul birman sud-vestic Rakhine, de asemenea cunoscut sub numele de Arakan, a declarat marţi Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite.

PAM a declarat că a intrat în contact cu peste 66.000 de persoane în cursul săptămânii trecute, oferind raţii alimentare de urgenţă, incluzând orez, fasole şi ulei de gătit. Acesta intenţionează să îşi intensifice eforturile pentru a ajuta şi mai multe persoane strămutate.

Violenţa între budiştii Rakhine şi musulmanii Rohingya a început pe 8 iunie, după ce o femeie budistă a fost violată şi ucisă, fapt de care au fost acuzaţi musulmanii. În consecinţă, se pare că budiştii au ucis 10 musulmani. Ciocnirile care au urmat s-au soldat cu cel puţin 50 de victime, multe case fiind arse complet, conform estimărilor.

Guvernul din Birmania (de asemenea cunoscută ca Myanmar) a declarat stare de urgenţă pe 10 iunie, dar violenţa a continuat nestingherită.

"Distrugerea proprietăţilor pare să fie răspândită. Autorităţile din Myanmar indică faptul că peste 1600 de case ar fi fost distruse în timpul revoltelor", a declarat Adrian Edwards, un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru refugiaţi a ONU.

Luni, un tribunal a condamnat doi musulmani la moarte pentru viol şi crimă, a raportat BBC.

Regiunea este izolată, având puţine poduri, drumuri şi infrastructură. PAM a raportat că este foarte greu de ajuns la unii oameni, aceştia putând fi găsiţi numai cu ajutorul camioanelor mici.

Sute de refugiaţi musulmani au încercat să intre în Bangladesh cu barca, dar au fost întorşi din drum.

ONU a purtat un "dialog cu guvernul din Bangladesh privind gestionarea acestor sosiri", a spus Edwards. Cu toate acestea, Bangladeshul şi-a menţinut graniţele închise. Doar marţi, 139 de persoane au fost trimise înapoi de autorităţile de frontieră, a precizat Edwards.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor