Virusul Wuhan - Ziua cea mai neagră pentru Spania, peste 880 de decese

Spania
Spania (Getty Images)

  • Numărul total al cazurilor se ridică la 600.000, incluzând statisticile măsluite ale Chinei
  • Al treilea ministru al Regatului Unit intră în auto-izolare, are simptome de infecţie cu virus Wuhan
  • Spania raportează ziua cu cele mai multe decese
  • Totalul cazurilor din Marea Britanie urcă peste 17.000
  • Shinzo Abe promite un pachet de stimulare fără precedent
  • Trump dă Pentagonului puterea de a chema soldaţii şi rezerviştii

Spania a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi până acum, deşi numărul cazurilor de infecţie cu virus Wuhan încetineşte după două săptămâni de carantină. Ministerul spaniol al Sănătăţii a raportat 832 de decese noi, ridicând numărul total de decese la 5.690, sâmbătă, cu un salt de 17%. Numărul de cazuri confirmate a urcat la 72.248 de la 64.059. Spania are acum al doilea cel mai mare număr de decese, în afara Italiei.

Ieri, SUA au atins o etapă critică: a devenit prima ţară care a înregistrat peste 100.000 de cazuri de COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, exceptând China, al cărui număr total de îmbolnăviri este încă o enigmă, datele publicate de regimul comunist fiind nesigure.

Deşi mai multe persoane au fost aproape sigur infectate în China - epidemiologii au estimat că sute de mii au fost probabil infectate doar în Wuhan - creşterea capacităţii de testare a Americii, care va continua să se îmbunătăţească datorită unor noi teste cu răspuns rapid, presupune că SUA vor înregistra aproape sigur cea mai mare rată de cazuri declarate pe zi.

Deja, totalul cazurilor confirmate a depăşit peste 600.000, în mare parte datorită SUA, deşi Spania şi Italia au raportat, de asemenea, un număr mare de cazuri noi şi decese care reafirmă faptul că blocajele din fiecare dintre ţările respective sunt departe de a funcţiona optim.

Al treilea ministru al cabinetului britanic, secretarul scoţian Alister Jack, a anunţat că se va plasa în carantină după ce a prezentat simptome uşoare.

Premierul japonez Shinzo Abe s-a angajat sâmbătă să lupte împotriva focarului de virus Wuhan cu un pachet economic la „o scară fără precedent”. Japonia raportează o creştere bruscă a numărului de cazuri, multe dintre ele fiind legate de călătorii.

Abe a spus că guvernul său va elabora un „pachet puternic de stimulare la o scară fără precedent” pentru a reduce impactul dat de virusul Wuhan întreprinderilor şi persoanelor. Toate acestea apar după ce guvernatorul oraşului Tokyo a avertizat cu privire la perspectiva unui focar „fără precedent” dacă nu se face nimic.

Asia, Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Hong Kong au înregistrat explozii de noi cazuri în ultimele două săptămâni, dar aceste focare „replică” par să se liniştească în Coreea de Sud, în timp ce mai multe cazuri au fost confirmate în Singapore, Hong Kong şi Tokyo.

Între timp, la Seul, autorităţile au marcat o nouă etapă în lupta împotriva virusului, întrucât, pentru prima dată de la începutul focarului, numărul de pacienţi recuperaţi a fost mai mare decât al celor aflaţi în tratament.

În SUA, Trump a semnat aseară Legea CARES, aprobând plăţi directe de 1.200 USD către milioane de americani, inclusiv cei care câştigau până la 75.000 USD şi încă 500 USD pentru fiecare copil. Pachetul va extinde în mod substanţial ajutorul de şomaj, oferind 13 săptămâni suplimentare şi o îmbunătăţire de patru luni a beneficiilor şi, pentru prima dată, va extinde plăţile către freelanceri şi lucrătorii din entertainment.

Cu toate acestea, în SUA, experţii indică Japonia ca exemplu despre ce s-ar putea întâmpla dacă întreaga ţară începe să revină la normal înainte ca focarul să fie cu adevărat sub control.

Preşedintele Trump i-a acordat, vineri seară, secretarului Apărării, Mark Esper, puterea de a mobiliza gardieni naţionali şi cadrele medicale ale armatei pentru a servi în lupta împotriva virusului. Preşedintele a spus vineri seară că decizia „ne va permite să mobilizăm personalul medical în caz de dezastru şi de urgenţă pentru a ne ajuta să luptăm împotriva virusului prin activarea a mii de membri ai serviciului cu experienţă, inclusiv pensionari”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe