Epidemia de virus Wuhan şi noua lume care se va crea: „europenii au fost stigmatizaţi ca şi cum toţi ar fi purtători”

„COVID-19 (virusul Wuhan) va remodela lumea noastră. Încă nu ştim când se va încheia criza. Dar putem fi siguri că atunci când se va întâmpla acest lucru, lumea noastră va fi foarte diferită. Amploarea schimbării va depinde de alegerile pe care le facem astăzi”.
Joseph Borrell Fontelles
Joseph Borrell Fontelles (www.europarl.europa.eu)

Huawei a decis să oprească transportul în Europa a sute de mii de măşti pe care le anunţase pentru a combate extinderea coronavirusului după ce Josep Borrell Fontelles, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, a denunţat într-un articol că în spatele acestor oferte ale companiilor chineze ar putea exista o intenţie politică.

În articol, Borrell explică că se desfăşoară o „bătălie mondială de manipulare a interpretării evenimentelor şi reaminteşte că din China sunt trimise în Europa echipe şi medici. "China trimite mesajul puternic că, spre deosebire de SUA, este un partener responsabil şi de încredere", avertizează el, adăugând ulterior: "Trebuie să fim conştienţi că există o componentă geopolitică care include lupta pentru influenţă prin manipularea interpretării evenimentelor şi prin politica generozităţii."

"Uneori se spune că războaiele nu se câştigă cu tactici sau chiar cu strategia, ci cu logistica şi comunicaţiile. Acest lucru pare adevărat, de asemenea, pentru COVID-19: cine organizează cel mai bine răspunsul, bazându-se rapid pe lecţiile învăţate din întreaga lume şi comunicând cu succes cu cetăţenii şi cu lumea întreagă, va ieşi câştigător.

Se derulează o bătălie mondială de manipulare a interpretării evenimentelor în care timpul este un factor decisiv. În ianuarie, scenariul dominant a fost cel al unei crize locale în provincia Hubei, exacerbată de ascunderea informaţiilor cruciale de către oficialii Partidului Comunist Chinez. Europa a trimis un număr mare de echipe medicale pentru a ajuta autorităţile chineze care au fost debordate la acea vreme. De atunci, China a redus noile infecţii locale la doar câteva numere, iar acum trimite echipe şi medici în Europa, aşa cum fac şi alte ţări. China transmite energic mesajul că, spre deosebire de SUA, este un partener responsabil şi de încredere. În bătălia manipulării, am văzut şi încercări de a discredita UE ca atare şi unele cazuri în care europenii au fost stigmatizaţi ca şi cum ar fi toţi purtători de virus.

Lucrul cel mai important pentru Europa este acesta: putem fi siguri că percepţiile se vor schimba din nou pe măsură ce focarul şi răspunsul nostru la acesta vor evolua. Dar trebuie să fim conştienţi că există o componentă geopolitică care include lupta pentru influenţă manipulând interpretările evenimentelor şi prin intermediul unei „politici a generozităţii”. Înarmaţi cu fapte, trebuie să apărăm Europa împotriva detractorilor săi."

Reacţia Chinei nu s-a lăsat aşteptată. Huawei a blocat imediat trimiterea de materiale, potrivit Euractiv care citează surse ale companiei. Aparent, compania nu ar fi vrut să fie implicată în acuzaţii de participare la un joc politic între Statele Unite şi China. Huawei a trimis milioane de măşti în diferite ţări ale UE în ultimele două săptămâni.

Articolul complet poate fi citit în diferite limbi:

Spaniolă: La pandemia de coronavirus y el nuevo mundo que está creando

Engleză: The Coronavirus pandemic and the new world it is creating

Italiană: La pandemia di coronavirus e il nuovo mondo che sta creando