Donald Trump susţine că Huawei este un risc de securitate şi că NATO urmăreşte reţele 5G sigure

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că firma chineză de telecomunicaţii Huawei este un risc pentru securitate, după ce NATO a declarat că are nevoie de o tehnologie 5G sigură.

"Cred că este un risc pentru securitate, este un pericol pentru securitate", a declarat Trump. „Am vorbit cu Italia şi se pare că nu vor merge mai departe (cu Huawei). Am vorbit cu alte ţări, nu vor avansa. Nici unul dintre cei cu care am vorbit nu vor merge înainte”, a afirmat Trump.

Anul acesta Five Eyes - organizaţia umbrelă a agenţiilor de informaţii ale SUA, Canadei, Marii Britanii, Australiei şi Noii Zeelande - a început să informeze ţările aliate despre riscurile implementării reţelelor de 5G cu echipamente ale companiei chineze Huawei, pe motiv că aceasta cooperează cu regimul chinez în general şi cu armata chineză în special. Regimul comunist de la Beijing duce o campanie vastă de spionaj electornic cu care îşi sporeşte competitivitatea şi scade costurile de cercetare-dezvoltare, în detrimentul companiilor occidentale.

Liderii NATO au declarat, miercuri, că Alianţa are nevoie de comunicaţii sigure 5G.

„NATO şi aliaţii (...) s-au angajat să asigure securitatea comunicaţiilor noastre, inclusiv 5G, recunoscând necesitatea de a ne baza pe sisteme sigure şi rezistente”, a notat NATO într-o declaraţie la nivel înalt.

„Am declarat spaţiul un domeniu operaţional pentru NATO, recunoscând importanţa sa în a ne păstra securitatea şi a face faţă provocărilor de securitate, respectând totodată dreptul internaţional.”