Vitalie Proca: Acest Plahotniuc are mâinile pătate de sânge

Fosta soţie a lui Vitalie Proca a fost reţinută pentru a-l determina pe acesta să semneze o scrisoare în care să indice clar că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc şi că Renato Usatîi ar fi cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov.
Vitalie Proca, supranumit şi asasin la comandă
Vitalie Proca, supranumit şi asasin la comandă (national.ro)

Chiar dacă s-a întâmplat acum patru ani, nici până acum nu au apărut noi detalii referitoare la tentativa de asasinat a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Lucrurile s-au agitat şi mai mult după ce Renato Usatîi a menţionat, la finele lunii octombrie, că s-ar fi deplasat la Bucureşti, acolo unde este deţinut Vitalie Proca şi ar fi obţinut de la el informaţii că beneficiarul asasinării lui Gorbunţov ar fi Vlad Plahotniuc.

Cu două luni în urmă, fosta soţie şi cumnatul interlopului moldovean Vitalie Proca au fost reţinuţi la ordinul procurorilor de la Procuratura Generală, fiind acuzaţi de complicitate la tentativa de omor a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Procurorii susţin că au suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia celor doi, fără să explice de ce au acţionat după patru ani de la comiterea infracţiunii. Cei doi se declară nevinovaţi, menţionând că ar fi fost încătuşaţi la comanda secretarului general al Partidului Democrat, Constantin Botnari.

Familia celor doi mai precizează că această reţinere ar fi o formă de şantaj pentru a-l determina pe Vitalie Proca să nu dezvăluie anumite informaţii despre Plahotniuc. Vitalie Proca a refuzat iniţial să îndeplinească solicitările venite din partea lui Botnari, precizând că s-ar afla acum după gratii din cauza lor. Avocatul celor doi reţinuţi a specificat că procurorii nu ar avea probe în acest sens, ci „pur şi simplu se aplică arestul, apoi se prelungeşte, fără nici un temei”.

De menţionat ar fi faptul că fosta soacră a lui Proca, Venera Gasparean a venit la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, cu câteva înregistrări telefonice, din care se observă clar cum se punea presiune pe Vitalie Proca să scrie o scrisoare în care să spună clar că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc. În replică, Proca a afirmat că „trebuie să se înţeleagă că acest Plahotniuc este cu mâinile până la cot în sânge şi odată ce eu semnez acest document, dau ultimul as din mânecă, iar ei vor continua să taie la stânga şi la dreapta cum vor dori. Eu acum trebuie să spun ceea ce nu este adevărat şi să-l acopăr pe Plahotniuc”.

Vitalie Proca, supranumit şi asasin la comandă, ar fi fost implicat în mai multe cazuri răsunătoare. În 2012, la Londra acesta l-ar fi împuşcat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov care a supravieţuit atacului, iar mai târziu, Proca ar fi fost implicat într-o altă acţiune cu zeci de focuri de armă în cartierul Vitan din Bucureşti, fiind condamnat la 21 de ani de puşcărie.

Din cele declarate de fosta soacră a lui Proca, se înţelege clar că familia ei s-ar fi aflat în relaţii apropiate cu Constantin Botnari (mâna dreaptă a lui Plahotniuc – n.r.), astfel că arestul celor doi copii ai ei ar fi şocat-o. Cumnatul lui Proca, David Davitean a declarat că a ajutat Partidul Democrat în timpul campaniei electorale din 2014. „David îi respectă pe aceşti oameni (membrii PD – n.r.). Când erau manifestaţii în centrul capitalei, îl sunau imediat şi el aduna 300 de sportivi. El venea primul acolo. Întotdeauna îi ajuta. De ce este nevoie să se procedeze acum cu dânsul aşa?”, a declarat fosta soţie a lui Proca despre fratele ei într-o înregistrare audio.

În prezent, fosta soţie a asasinului se află în libertate, fiind eliberată chiar a doua zi printr-o ordonanţă emisă de procurorul de caz, motivând că are trei copii în întreţinere, dar fratele acesteia se află în continuare după gratii, după ce i-a fost prelungit arestul preventiv.

Din afirmaţiile mamei celor doi tineri reţinuţi, aflăm că Botnari ar fi recunoscut că ar fi comandat reţinerea fiului ei, precizând că va fi eliberat doar după ce Proca va semna scrisoarea în care urma să indice că nu a avut nici o tangenţă cu Vlad Plahotniuc în trecut şi că nu acesta i-ar fi comandat asasinarea lui Gorbunţov, aşa cum afirmă Renato Usatîi.

Într-un final, sub presiunea rudelor fostei soţii, Proca a semnat acea scrisoare în care menţionează că nu l-ar cunoaşte pe Vladimir Plahotniuc, şi că nu el ar fi comandat asasinarea lui Gorbunţov. Acea scrisoare nu a ajuns în mâinile celor care ar fi solicitat-o, motivând că nu ar mai fi nevoie de ea, odată ce nu este completă. Proca ar fi trebuit să indice în scrisoarea sa că cel care i-ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunţov ar fi Renato Usatîi, lucru pe care killerul a refuzat categoric să-l facă.

După declaraţiile făcute publice de către Renato Usatîi, amintim că pe numele lui a fost intentat dosar penal, acesta fiind dat şi în urmărire internaţională, care ulterior ar fi fost anulată, potrivit unui anunţ făcut de către primarul de Bălţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe