Vlad Filat e dispus să demisioneze dacă UE nu ridică vizele pentru moldoveni în 2012

Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Premierul Vlad Filat a declarat, la Moldova1, că dacă Republica Moldova până la sfârşitul acestui an nu va avea un regim liberalizat de vize cu UE, este dispus să demisioneze.

”Noi vorbim despre un lucru vital pentru oameni. Dreptul la libera circulaţie. Şi nu dreptul de a urca în maşină şi a face o călătorie prin Europa. Este vorba de sute de oameni. Pentru acest lucru sunt gata să îmi sacrific şi cariera politică. Cred că merită”, a precizat Filat.

Pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a circula liber în UE, însă, şeful Executivului spune că are nevoie de sprijin politic.

”Instituţiile europene nu stau şi aşteaptă ca noi să găsim principii şi valori europene, dar moldoveneşti. Ori avem sprijin politic ca să ducem la bun sfârşit programul respectiv,ori nu avem. Mai mult jocul de-a guvernarea nu se acceptă”.

Totodată, premierul critică modul în care este promovat vectorul european al Moldovei.

”Pe mine nimeni nu o să mă facă eurosceptic. Aşa sunt eu, înrăit în această încredere pe care o am vis-a-vis de vectorul european al Moldovei. Dacă se vor pune beţe în roate niciodată nu vom reuşi să circulăm liber în UE”, a spus Vlad Filat.

Premierul Vlad Filat şi ministrul de Externe, Iurie Leancă, au promis că, până la sfârşitul anului 2012, moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.

Şi Iurie Leancă a declarat că îşi va da demisia în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla.

În replică, liderul PD, Marian Lupu, a precizat că nimeni nu este ţinut cu forţa, relatează Publika.md.

”Pe nimeni nu trebuie să-l ţinem cu forţa. Nu vrei, te-ai dus! Dar dacă te-ai angajat, fii responsabil”, a comentat Lupu, afirmaţiile lui Filat.

”Am mai auzit asemenea declaraţii. Cred că a spus-o accidental. S-a mai întâmplat cu asemenea declaraţii, dar de fiecare dată se revenea”, a mai adăugat Lupu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe