Vlad Filat este optimist că UE va ridica vizele pentru moldoveni până la sfârşitul anului

Vladimir Filat, la o conferinta de presa in Bruxelles
Vladimir Filat, la o conferinta de presa in Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.04.2012

Republica Moldova nu are altă alternativă decât viitorul european, a spus premierul de la Chişinău, Vlad Filat, declarându-se optimist că UE va ridica vizele pentru moldoveni şi va semna Acordul de liber schimb cu ţara sa până la sfârşitul anului.

"Până la finele acestui an, Republica Moldova este în situaţia în care să îndeplinească toate condiţiile pentru a obţine acest regim liberalizat de vize. Avem necesitatea să ne mişcăm cu viteza necesară", a declarat Filat, după vizita de săptămâna trecută, de la Bruxelles.

"Noi restanţe nu avem, suntem în termenii la care am convenit şi dacă ne vom mişca în continuare cu cadenţa cu care am mers până acum, vom reuşi să le oferim oamenilor ceea ce le-am promis. Noi avem ca şi obiectiv semnarea Acordului de asociere şi în rezultat, urmează să avem comerţ liber cu UE, deci accesul pe piaţă a peste 600 de milioane de oameni care au capacitate de plată. Urmează să avem regim liberalizat de vize, ceea ce înseamnă că oamenii din Republica Moldova, în baza paşaportului, să poată circula în întreaga Europă", a precizat şeful executivului.

Potrivit prim-ministrului, Republica Moldova nu mai poate rămâne în starea actuală, "de ţară cu cetăţeni ostatici, fără să poată circula liber, fără a avea o perspectivă clară".

"Republica Moldova nu are alternativă decât viitorul european, trebuie acest viitor să îl apropiem cât mai rapid posibil şi emoţiile, speculaţiile trebuie lăsate, poate în multe cazuri trebuie să fie lăsate la o parte şi interesele de partid. Şi dacă toţi, consolidat, indiferent dacă suntem la guvernare sau în opoziţie, ne vom conjuga eforturile şi să obţinem aceste evaluări pentru oameni, acesta este obiectivul meu, să ajungă momentul în care să nu mai conteze denumirea partidului care vine la guvernare. Deoarece instituţiile urmează să fie funcţionale şi ţara să fie într-un spaţiu valoric ireversibil, cu drepturi, libertăţi şi bunăstare minimă necesară pentru a avea o viaţă decentă", a punctat Vlad Filat.

Şeful guvernului a adăugat că, după obţinerea unui regim de comerţ liber şi a regimului liberalizat de vize, R. Moldova "va avea acces la fonduri enorme europene, ceea ce înseamnă drumuri, investiţii, subvenţii pentru agricultură".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor