Voiculescu publică documentul în care le-a propus lui Iohannis şi Cîţu să vaccineze prioritar bătrânii: Au fost prioritizaţi “esenţialii”

Vlad Voiculescu (st) şi Florin Cîţu
Vlad Voiculescu (st) şi Florin Cîţu (gov.ro)
Andrei Popescu
30.09.2021

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu îi acuză pe preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu că i-au respins propunerile transmise la începutul acestui an cu privire la vaccinarea cu prioritate a bătrânilor şi persoanelor ce au comorbidităţi. În plus, Voiculescu susţine că cei doi lideri au favorizat vaccinarea personalului considerat “esenţial”.

“La fel ca la toate celelalte discuţii cu preşedintele, nimeni dintre cei prezenţi nu a îndrăznit să crâcnească. Răspunsul preşedintelui a venit sec: ‘este decizia premierului’. Decizia premierului o cunoaştem deja: au fost prioritizaţi ‘esenţialii’, nu bătrânii, nu bolnavii, iar când Ministerul Sănătăţii a devoalat dimensiunea problemei publicând datele privind alocarea vaccinurilor, a trimis Corpul de Control şi cei deranjaţi au orchestrat o campanie media de defăimare împotriva echipei mele”, a precizat Voiculescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul ministru a mai afirmat că, până astăzi, 94,5% din decesele Covid au fost înregistrate în rândul persoanelor bolnave (cu comorbidităţi), 85,8% din decese au avut loc în rândul celor bătrâni, aproape toţi (92%) nevaccinaţi.

“O parte dintre aceşti oameni ar fi putut fi salvaţi”, a conchis Voiculescu.

Potrivit lui Voiculescu, documentul trimis către Iohannis şi Cîţu pe 14 ianuarie poate fi accesat aici.

Postarea integrală a fostului ministru al Sănătăţii:

Am decis să public astăzi propunerea făcută în scris premierului şi preşedintelui, care ar fi putut salva mii de vieţi dacă i s-ar fi dat curs.

În primele zile din ianuarie le-am propus celor doi ca prioritatea zero să fie vaccinarea celor bătrâni (cei peste 60 de ani) şi a celor bolnavi (cei cu comorbidităţi). Pentru că România dispunea în acele luni de puţine doze de vaccin, am propus prioritizarea celor două categorii şi întârzierea vaccinării “esenţialilor” până în luna martie.

Documentul transmis către premier în data de 14.01.2021 îl las în primul comentariu. Acelaşi document a fost prezentat preşedintelui, în prezenţa premierului şi a tuturor celor invitaţi de preşedinte la discuţie, câteva zile mai târziu.

Iniţial am încercat să rezolv intern, fără scandaluri publice care uneori ajung să facă mai rău - şi o vreme am fost convins că voi reuşi să obţin ceva atât de firesc şi necesar. Nu s-a întâmplat, iar în 27 ianuarie am criticat şi public, în conferinţă de presă, faptul că nu au fost prioritizaţi doar cei care trebuie: bătrânii, bolnavii.

Propunerile mele de a-i prioritiza pe cei cu adevărat vulnerabili şi de modificare a unei Hotărâri de Guvern deja existente au fost respinse. În practică, lucrurile au stat chiar mai rău - alocările CNCAV au favorizat centrele închise destinate “esenţialilor” (armată, sri, sts etc.), dar neaccesibile publicului, inclusiv bătrânilor şi bolnavilor.

De ce? Nu erau bătrânii şi bolnavii pentru domnii Iohannis şi Cîţu o prioritate? Erau mai importanţi “esenţialii”? Nu ştiu.

Ce ştiu este că astăzi lucrurile arată aşa: 94,5% din decese sunt din rândul celor bolnavi (cei cu comorbidităţi), 85.8% din decese sunt din rândul celor bătrâni (persoane peste 60 ani). Iar din totalul celor decedaţi, 92% nu fuseseră vaccinaţi.

Am vorbit atunci pe şleau despre nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dar şi despre nevoia transparenţei alocării vaccinurilor.

Şocantă pentru mine atunci a fost liniştea ce s-a aşternut în sală.

La fel ca la toate celelalte discuţii cu preşedintele, nimeni dintre cei prezenţi nu a îndrăznit să crâcnească. Răspunsul preşedintelui a venit sec: “este decizia premierului”. Decizia premierului o cunoaştem deja: au fost prioritizaţi “esenţialii”, nu bătrânii, nu bolnavii, iar când Ministerul Sănătăţii a devoalat dimensiunea problemei publicând datele privind alocarea vaccinurilor, a trimis Corpul de Control şi cei deranjaţi au orchestrat o campanie media de defăimare împotriva echipei mele.

Până astăzi, 94,5% din decese sunt din rândul celor bolnavi (cu comorbidităţi), 85.8% din decese sunt din rândul celor bătrâni, aproape toţi (92%) nevaccinaţi. O parte dintre aceşti oameni ar fi putut fi salvaţi.

Reamintim că, miercuri, Voiculescu a declarat, la postul B1 TV, că premierul Florin Cîţu şi preşedintele Klaus Iohannis s-ar fi “arătat revoltaţi” atunci când a venit cu diverse iniţiative pe tema impulsionării campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid.

“Repet, sunt lucruri limitate pe care le poate face cineva în spitale. Dacă mă întrebaţi de vaccinare, eu am avut iniţiative zeci, pe care unele le-am comunicat public, altele nici n-am mai îndrăznit să le comunic public pentru că le-am comunicat preşedintelui şi premierului şi s-au arătat revoltaţi că îndrăznesc să am păreri. [...] Sau am văzut revolta din acţiunile ulterioare, putem spune cu certitudine, şi principala acţiune este cea de revocare a mea şi a Andreei Moldovan, singurul epidemiolog infecţionist din Guvern”, a precizat Voiculescu, întrebat dacă apreciază că poartă şi el o parte de responsabilitate pentru că România a ajuns să fie pe penultimul loc la vaccinare în UE. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor