Volumul "Tamara Buciuceanu - o viaţă închinată scenei" a fost lansat duminică la Teatrul de Comedie

(photos.com)
Epoch Times România
17.06.2013

La Teatrul de Comedie a fost lansat duminică volumul "Tamara Buciuceanu - o viaţă închinată scenei" în care autoarea Bogdana Darie prezintă scenele importante din viaţa actriţei Tamara Buciuceanu, amintind rolurile cele mai importante jucate la teatrele din Bucureşti alături de mari actori precum Ştefan Bănică sau Virgil Ogăşanu.

Bogdana Darie a declarat că singurul lucru care o întristează pe artistă este gândul că nu va mai juca foarte mult, cu toate că ştie că publicul "o iubeşte şi o aşteaptă în fiecare secundă, cu fiecare reprezentaţie".

"Nu este o mare diferenţă între omul şi actriţa Tamara Buciuceanu. Un mare actor este un om generos. Tamara Buciuceanu este un om extraordinar de generos. Un om care-şi ajută semenii cu atâta dăruire! Sunt oameni străini care vin şi-i bat la uşă şi îi ajută întotdeauna. Îşi ajută colegii, familia, este un om extraordinar. Poate că în viaţă nu este aşa de veselă ca pe scenă adică este un om mai sobru, foarte aspru, în primul rând cu ea. Vrea să fie la cel mai înalt nivel în fiecare secundă, la fiecare apariţie scenică. Şi acesta este un principiu după care s-a ghidat toată viaţa (...) Poate are şi un regret... eu îi spun mereu că nu se termină şi că publicul o iubeşte şi o aşteaptă în fiecare secundă, cu fiecare reprezentaţie... dumneaei zice că îi e teamă ca nu va mai juca foarte mult. Dar altfel nu am auzit să aibă regrete pentru că s-a achitat de fiecare dată când a trebuit să urce pe scenă cât a putut de bine", a declarat Bogdana Darie.

Cu toate că actriţa Tamara Buciuceanu nu a putut fi prezentă la lansare pentru a vorbi despre viaţa de pe scenă, autoarea cărţii a făcut câteva mărturisiri cuprinse în volum. Ea a a spus că opera lansată aminteşte rolurile memorabile din "Chiriţa", "Dimineaţa pierdută" sau "Mamouret" unele dintre piesele preferate ale Tamarei Buciuceanu.

"Sunt câteva roluri despre care am scris şi în carte: rolurile din 'Chiriţa', 'Dimineaţa pierdută', 'Mamouret', 'Aşteptând la Arlechin' mai sunt şi rolurile de la Operetă. Sunt foarte multe roluri pe care le-a iubit. A fost o actriţă care nu a refuzat nimic. A jucat şi roluri mari şi roluri mici (...) A jucat cu actori mari, cu regizori mari. A fost apropiată de foarte mulţi actori: Ştefan Bănică, Virgil Ogăşanu, Gina Patrichi şi mulţi alţii. A jucat cu Liviu Ciulei, Radu Penciulescu... chiar aici, la Teatrul de Comedie (...) filmul 'Liceenii' i-a schimbat foarte mult viaţa în sensul că i s-a adus o foarte mare publicitate. A iubit 'Liceenii' şi îşi aminteşte şi acum de 'Liceenii'", a menţionat Bogdana Darie, conform Agerpres.

Cu prilejul apariţiei acestui volum, doamna Tamara Buciuceanu a afirmat: “Voi împlini, peste două luni, 84 de ani de viaţă. Am împlinit 63 de ani de teatru. Am făcut această profesie cu multă dăruire; am pus mult suflet, cu cinste şi demnitate. Nu am făcut niciun compromis. Imediat după absolvirea Institutului de Teatru, am fost angajată la Teatrul Giuleşti, într-un climat care îţi dădea posibilitatea să munceşti cu drag. Am interpretat roluri diferite şi asta a fost extraordinar, pentru că mi s-a dezvoltat personalitatea artistică, motiv pentru care am fost caracterizată adesea drept o actriţă polivalentă. Am avut noroc de parteneri, actori şi regizori talentaţi cu care am «crescut împreună» într-un grup foarte unit. Viitorul nostru s-a dovedit foarte frumos. Toate rolurile pe care le-am jucat, fie principale, fie secundare, le-am iubit. Am jucat mult. De aceea pot spune azi cu mândrie că n-am trăit degeaba. Amintirile mele de teatru înseamnă colegialitate, prietenie, comuniune sufletească şi respect. Dacă reprezint astăzi, cum spuneţi dumneavoastră, o valoare de referinţă, înseamnă că am muncit mult. Să dea Dumnezeu ca şi viitorii tineri actori să ia exemplu de la noi şi să înţeleagă că numai prin muncă, perseverenţă, sinceritate şi, bineînţeles, talent vor izbândi. Teatrul nu va muri niciodată!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor