"Vrem copaci şi spaţiu verde!" Grupul "Cetăţean Sector 3" cere protejarea parcului IOR

Parcul IOR, "împodobit" cu o bandă delimitatoare.
Parcul IOR, "împodobit" cu o bandă delimitatoare. (Cetăţean Sector 3)

Un grup de cetăţeni ai sectorului 3 acuză că şantierul de pe terenul fostei baze sportive Spartac, unde se construieşte un mall, s-a extins ilegal, inclusiv pe spaţiul verde din parcul IOR.

Revoltaţi că o porţiune din parc ar putea dispărea, înghiţită de şantier, membrii Grupului civic „Cetăţean Sector 3” au adresat o scrisoare deschisă primarului Robert Negoiţă, Consiliului Local al Sectorului 3 şi ministrului Graţiela Gavrilescu, cerându-le să stopeze orice tentativă de transformare a parcului IOR într-o anexă a mall-ului

Înainte de a reda, integral, scrisoare deschisă, remisă redacţiei noastre, reamintim că cetăţenii sectorului 3 au mai trecut prin situaţia de a trebui să îşi apere parcul în toamna lui 2014, când primarul Robert Negoiţă a decis construirea unei Săli Polivalente în parcul IOR, decizie ce i-a revoltat pe iubitorii parcului, una din puţinele oaze de verdeaţă din sector.

În ceea ce priveşte transformarea fostei baze Spartac în Mall, mai multe detalii puteţi accesa aici.

"Am constatat cu stupoare că, după vizita oficială a delegaţiei portugheze din data de 19 iunie 2015, şantierul de pe terenul fostei Baze sportive Spartac s-a extins ILEGAL, atât în zona dinspre intersecţia Liviu Rebreanu/Câmpia Libertăţii, cât şi în interiorul parcului, spre lacul IOR, deşi cererea de extindere de şantier fusese respinsă anterior.

Această situaţie de neacceptat pentru locuitorii sectorului 3 a apărut ca urmare a inexistenţei unei delimitări clare a noii construcţii, ceea ce poate conduce, după extinderea şantierului, la reamenajarea zonei învecinate din parc prin betonări, defrişări şi asfaltări, pentru susţinerea activităţi comerciale a magazinului. Considerăm că acest lucru NU este potrivit ş i nici benefic pentru cetăţenii care doresc să se plimbe şi să se relaxeze în PARCUL LOR. Nu mai vorbim de ILEGALITATEA betonării spaţiilor verzi, care oricum se petrece pe scară largă în sector, în ultimii ani.

Pentru a preveni aceste situaţii pe viitor, VĂ SOMĂM să delimitaţi construcţia cu gard, astfel încât cele două zone spaţiu comercial şi parc să nu se întrepătrundă şi să se stopeze posibilitatea extinderii ilegale!

După cum se ştie, sectorul 3 este cel mai aglomerat sector al Capitalei, iar în cartierul Balta Albă/Titan se înregistrează aproape constant o calitate scăzută a aerului ş i niveluri ridicate de pulberi în supsensie, deci o poluare pronunţată. De ani de zile nu s-a făcut nimic pentru ameliorarea acestei situaţii. Din contră! Deja betoanele turnate în ultimii ani ne sufocă! Ajunge! Nu mai vrem betoane! Vrem copaci şi spaţiu verde!

Una dintre necesităţile noastre de bază este aceea de a avea un loc unde să putem respira aer curat, în linişte, feriţi pe cât se poate de agitaţia şi poluarea oraşului. Un loc unde să putem face mişcare liniştiţi , împreună cu familiile sau prietenii noştri. Un astfel de loc există şi este Parcul IOR, însă cu tristeţe observăm cum, pe zi ce trece, acesta se transformă într-un veritabil bâlci, întrucât aleile parcului se umplu de chioşcuri şi terase cu grătare. Nu mai avem nevoie şi de malluri!

Anexarea unei porţiuni din parcul IOR în favoarea unui investitor ce doreşte să amenajeze un magazin comercial pe locul actualei oaze de verdeaţă va afecta calitatea aerului şi va determina creşterea considerabilă a nivelului de poluare. Datorită construirii spaţiului comercial, traficul auto se va intensifica, utilitarele care asigură curăţenia şi întreţinerea se vor înmulţi, crescând inclusiv nivelul de poluare fonică în parc.

Oricum, prin construirea acestui ansamblu de betoane, ecosistemul a fost deja perturbat. ANEXAREA PARCULUI la Park Lake Mall va brutaliza şi distruge definitiv flora şi fauna specifice. Vă informăm că în zona parcului trăiesc colonii de veveriţe, raţe sălbatice, pescăruşi, cormorani, arici, broaşte ţestoase, mierle, ciocârlii, iar acest spaţiu public a fost conceput ca un loc destinat iubitorilor de natură şi aer curat, de linişte şi relaxare. Definiţia parcului (vezi DEX): “teren cu vegetaţie naturală sau plantată, cu alei, adesea cu lacuri sau bazine, care serveşte drept loc de plimbare şi odihnă.

”Nu putem, de asemenea, ascunde o altă preocupare majoră pe care o avem, şi anume faptul că în zonă avem mai multe şcoli şi licee. Ne întrebăm, oare ce dorim să le oferim copiilor noştri? Nivelul educaţional este în declin constant de peste 20 de ani, la fel şi rata de promovabilitate. Un acces mult prea facil din domeniul public al parcului în zona mallului nu aduce cu siguranţă beneficii sistemului educaţional, cu atât mai puţin copiilor noştri. Nu vrem să condamnăm pe nimeni, dar nu putem să nu ne amintim destule cazuri de infracţionalitate legată de violenţe, trafic de droguri şi furturi petrecute de-a lungul anilor în proximitatea mallurilor, situaţii care induc un climat nefavorabil familiilor cu copii, o categorie importantă de utilizatori ai parcului.

Doamnă Ministru, Domnule Primar, domnilor Consilieri, accesul liber dinspre o astfel de zonă comercială către parc va duce în mod iremediabil la pierderea definitivă a liniştii şi relaxării în acest colţ de natură. Vă rugăm să luaţi măsurile legale care se impun pentru a nu se ajunge într-o astfel de situaţie.", scriu reprezentanţii Cetăţean Sector 3.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.