Vulpescu: Oltchim are nevoie de împrumut de la bănci pentru capital de lucru, nu doar pentru salarii

Combinatul Oltchim are nevoie de un împrumut de la bănci pentru reluarea activităţii, nu doar pentru plata salariilor, a declarat miercuri şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

”Nu se pune problema unui împrumt doar pentru plata salariilor, pentru că acesta nu ne ajută să creăm venituri în Oltchim. Nouă ne trebuie să reluăm activitatea de producţie şi să dimensionăm corect capitalul de lucru. Avem în vedere o procesare în care partenerii comerciali să ne asigure materia primă, noi să le livrăm produsele finite şi să trebuiască să acoperim doar o parte din costurile activităţii de producţie. Există şi posibilitatea ca toată activitatea de producţie să fie finanţată şi aceasta este soluţia care a fost discutată şi promovată anterior, dar ea necesită o sumă probabil mai mare. Nu ştiu dacă 40 de milioane de euro, cum se anunţase, dar şi 25 de milioane de euro acum pentru Oltchim ar putea reprezinta o problemă”, a declarat Vulpescu.

El a precizat că Oltchim va plăti în zilele următoare restul de salarii pe luna iulie, dar va rămâne luna august descoperită. Şeful OPSPI a declarat că este vorba de contractarea unor noi împrumuturi pentru Oltchim şi că este foarte greu pentru societate să contracteze noi împrumuturi.

”Nu mai este pentru nimeni un secret, dar credem că vom reuşi, şi băncile şi-au manifestat o dipsonibilitate de principiu să discute condiţiile în care noi împrumuturi ar putea fi acordate Oltchim, cu un managenment corespunzător, în condiţiile în care este ultima etapă a privatizării, pentru a se relua activitatea şi în cadrul acesteia să se plăteacă şi salariile”, a spus Vulpescu.

El a declarat că luni s-a discutat cu cele trei mari bănci care au creditat şi anterior Oltchim şi care sunt foarte interesate să-şi crească şansele de recuperare a împrumuturilor date deja. De asemenea, şeful OPSPI a spus că marţi, la nivelul vicepriministrului României şi a ministrului Economiei şi cu participare din partea OPSPI a vut loc o întâlnire cu conducătorii a 15 mari bănci din România, iar situaşia Oltchim a fost o temă de discuţie.

Vulpescu a mai spus că fondul de salarii al Oltchim este de 3 milioane de euro pe lună, incluzând taxe şi impozite.Pentru luna iulie a rămas de plătit lichidarea, care reprezintă 25-40% din fond.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie