Washingtonul dedicat alianţelor europene, susţine ambasadorul american la ONU

NATO este “cea mai puternică alianţă din istorie” şi SUA este dedicată alianţelor sale încheiate în Europa, a declarat noul reprezentant al SUA la ONU.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Washingtonul lucrează pentru ca NATO să devină mai eficient, a declarat marţi ambasadorul american Nikki Haley, adăugând că neînţelegerile politice cu aliaţii europeni ar trebui să fie văzute ca “un angajament total pentru alianţele [americane] în Europa”.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU în timpul unei dezbateri privind conflictele din Europa, Haley a declarat că SUA este pregătită să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia dar că nu va compromite suportul său pentru NATO şi Uniunea Europeană.

Haley a mai precizat că “încercările Rusiei de a destabiliza Ucraina” se numără printre cele mai serioase provocări pe care le înfruntă continentul european.

“SUA consideră că este posibil să aibă o relaţie mai bună cu Rusia – până la urmă, noi ne confruntăm cu multe dintre aceleaşi ameninţări”, a mai susţinut Haley.

“Dar o cooperare mai mare cu Rusia nu poate veni cu preţul securităţii prietenilor şi aliaţilor noştri europeni”.

Haley a susţinut că SUA este dedicată “instituţiilor care menţin Europa sigură” şi că “nu va renunţa” la suportul său pentru NATO.

Rusia s-a opus cu tărie expansiunii NATO în estul Europei, mişcare pe care o vede ca o politică de restricţionare îndreptată împotriva Moscovei.

SUA doreşte să adâncească cooperarea în sânul NATO, în timp ce “menţine deschisă uşa pentru noi aliaţi”, a adăugat Haley.

Remarcile lui Haley au loc în condiţiile în care guvernele europene urmăresc să primească asigurări după ce preşedintele american Donald Trump a lăudat decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană şi a criticat membrii NATO pentru că nu au reuşit să mărească sumele pe care trebuie să le aloce pentru apărare.