Website-ul agenţiei ruse de ştiri Sputnik a fost blocat în Turcia

Website-ul agenţiei ruse de ştiri de stat Sputnik a fost blocat în Turcia, a declarat vineri redactorul şef al ediţiei turceşti, la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut comentarii critice la adresa liderilor turci.
(Captură Foto)

Blocarea recentă a website-ului agenţiei ruse de ştiri de stat Sputnik în Turcia va deteriora şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Ankara, care s-au tensionat în primul rând după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în 2015.

“Nu există acces la Sputniknews.com şi subdomeniile din Turcia. Am trimis o scrisoare agenţiei de reglementare şi am cerut explicaţii. Nu ne-am aşteptat deloc la o interdicţie”, a declarat Mahir Boztepe pentru Reuters.

Deşi agenţiile turceşti pentru telecomunicaţii şi reglementare a Internetului nu au fost disponibile imediat pentru comentarii, pe website-ul agenţiei de reglementare a Internetului s-a anunţat că a fost luată o “măsură administrativă” împotriva Sputniknews.com. Astfel de măsuri sunt de regulă folosite atunci când autorităţile doresc să blocheze accesul website-urilor în Turcia.

În Moscova, redactorul şef al Sputnik, Margarita Simonian, a descris blocarea website-ului ca un “act suplimentar de cenzură dură” în Turcia, adăugând că măsura a fost luată joi seara, la câteva ore după ce Putin a făcut comentarii critice la adresa preşedintelui Erdogan.

“Avem probleme cu unii lideri politici (din Turcia), al căror comportament, ale căror acţiuni le considerăm a fi nepotrivite”, a susţinut Putin în timpul unei sesiuni televizate de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii ruşi.

Sputnik a fost creat în 2014 pentru a ajuta la promovarea în străinătate a viziunii Rusiei asupra diverselor probleme locale sau globale. Website-ul face parte din compania media Rossia Segodnia.

Turcia a închis sau a confiscat mai multe ziare turceşti în ultimul an şi uneori a blocat accesul la reţelele sociale, inclusiv Twitter şi Facebook, deseori datorită imaginilor sau conţinutului postat şi distribuit.

Relaţii tensionate

Relaţiile dintre foştii rivali ai Războiului Rece au ajuns la cel mai scăzut nivel după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în Siria în noiembrie 2015, susţinând că acesta a pătruns în spaţiul său aerian. Rusia a negat acuzaţiile. În plus, în cadrul războiului sirian, Moscova îl susţine pe Bashar al-Assad, în timp ce Turcia susţine că acesta trebuie să renunţe la putere pentru ca acest conflict să poată fi într-adevăr soluţionat.

După incidentul cu avionul de luptă, Putin a impus sancţiuni asupra Turciei, iar comerţul dintre cele două state s-a redus.

Mass media de stat rusească a adoptat un ton ostil faţă de Ankara. Luna trecută, tabloidul Komsomolskaia Pravda a publicat un raport intitulat “Turcia nu a fost şi nu va fi niciodată un prieten al Rusiei”.

Grupurile pentru drepturile omului şi unele organisme media turceşti au criticat ceea ce ele susţin a fi o suprimare fără precedent a vocilor din opoziţia turcă. Uniunea Europeană, la care Ankara doreşte să adere, a exprimat de asemenea temeri cu privire la libertăţile mass mediei din Turcia.

Pe lângă închiderea sau preluarea unor ziare din opoziţie în lunile recente, autorităţile turce au blocat activitatea unor posturi radio şi de televiziune după ce le-a acuzat de activităţi teroriste. În acelaşi timp, mai multe cadre didactice au fost arestate pe baza unor legi antitero neclare.

Luna trecută, un tribunal din Ankara a ordonat o interdicţie privind accesul la Twitter şi Facebook după ce reţelele de socializare au permis distribuirea unor imagini din timpul unui atac cu o maşină capcană ce a avut loc în capitala turcă.

În plus, într-unul dintre cele mai emblematice cazuri privind suprimarea mass mediei din Turcia, doi jurnalişti turci au fost acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat şi că au ajutat o organizaţie teroristă.

Cazul celor doi jurnalişti se referă la un raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.

Cumhuriyet a publicat ceea ce a declarat că sunt imagini cu mai multe camioane turceşti care transportau arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle. Jurnaliştii Dündar şi Gül au fost acuzaţi de obţinerea şi divulgarea de secrete de stat “în scopul desfăşurării unor activităţi de spionaj” şi pentru a răsturna “în mod violent” guvernul turc. De asemenea, cei doi au fost acuzaţi şi de susţinerea unei “organizaţii teroriste înarmate”.

Jurnaliştii au fost arestaţi la sfârşitul lunii noiembrie şi au fost ţinuţi în arest de atunci, în închisoarea Silivri de lângă Istanbul. Procurorii turci au cerut sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru cei doi. Cazul a declanşat o controversă puternică atât în interiorul cât şi în afara Turciei. Erdogan l-a avertizat personal pe Dündar că “va plăti scump” din cauza relatărilor respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe