Armata turcă dezminte organizarea unei lovituri de stat împotriva lui Erdogan

În urma publicării unor rapoarte media referitoare la o eventuală lovitură de stat împotriva preşedintelui turc Erdogan, armata turcă a publicat o declaraţie pe website-ul său şi a dezminţit orice afirmaţii care ar indica o astfel de mişcare.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Armata turcă a dezminţit, joi, sugestiile că ar plănui o lovitură împotriva tot mai controversatului preşedinte Recep Tayyip Erdogan.

Anumite instituţii media au publicat rapoarte care au speculat posibilitatea unei lovituri militare în Turcia, în condiţiile în care Erdogan se va afla timp de aproape o săptămână într-o vizită în Statele Unite.

Armata turcă a intervenit în trei ocazii diferite pentru a răsturna guverne alese – în 1960, 1971 şi 1980 – iar în 1997 l-a forţat de asemenea pe răposatul mentor al lui Erdogan, Necmettin Erbakan, să renunţe la funcţia de premier.

“Disciplina, supunerea necondiţionată şi o singură linie de comandament stau la baza forţelor armate turceşti”, conform unei declaraţii politice publicate pe website-ul oficial al armatei Turciei.

“Nu se poate vorbi despre o acţiune ilegală care este în afara structurii de comandament sau care o compromite”, se mai susţine în declaraţie.

Armata a mai precizat că va face demersuri judiciare împotriva rapoartelor, fără a specifica însă ce fel de măsuri, susţinând că astfel de “ştiri nefondate” subminează moralul în cadrul forţelor militare.

Totuşi un articol de opinie scris de Michael Rubin, publicat în Newsweek” şi intitulat “Va avea loc o lovitură împotriva lui Erdogan în Turcia?” a atras o atenţia în interiorul şi în afara ţării.

Armata este considerată în mod istoric drept o forţă majoră în politica turcă, capabilă să înlăture de la putere guverne care, în opinia sa, subminează principiile laice ale republicii moderne înfiinţate de Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, aflat la conducerea ţării ca premier şi apoi ca preşedinte începând cu 2003, a redus din influenţa generalilor printr-o succesiune de reforme juridice în cadrul obiectivelor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.

Majoritatea analiştilor consideră că armata nu reprezintă o ameninţare pentru conducerea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care este adânc înrădăcinat în Islamism.

Erdogan a plecat marţi spre SUA, în condiţiile unor semnale tot mai evidente cu privire la o ruptură majoră în relaţiile dintre Washington şi Ankara, precum şi în mijlocul unei controverse privind libertatea mass mediei în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe