Wilfred Martens: “Toţi actorii politici trebuie să respecte competenţa instituţiilor statului”

Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Ana Petrescu
17.10.2012

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat, miercuri, în cadrul Congresului PPE, că în orice stat toţi actorii politici “au obligaţia să respecte competenţa instituţiilor” şi că ţara noastră a reuşit să-şi păstreze locul în Europa datorită eforturilor românilor care au apărat valorile europene, democraţia şi statul de drept.

"Sunt foarte fericit că suntem aici pentru a apăra valorile pe care le susţinem: libertatea, democraţia, statul de drept, responsabilitatea şi solidaritatea. PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, statului democratic şi statului de drept. Toţi actorii politici trebuie să respecte competenţa instituţiilor statului", a declarat liderul PPE, în discursul său din cadrul Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

Totodată, Martens l-a citat pe marele poet Mihai Eminescu potrivit căruia "echilibrul este pentru stat, dar sănătatea este pentru fiinţa umană".

La începutul cuvântării sale, Wilfred Martens a adresat cursiv mulţumiri în limba română preşedintelui PDL, Vasile Blaga, şi şefului UDMR, Kelemen Hunor, pentru primirea călduroasă de care a avut parte la Congresul PPE, găzduit de cei doi lideri de partid. Pentru acest lucru, preşedintele PPE a fost aplaudat cu entuziasm de către public.

"Stimate domnule preşedinte Blaga, domnule preşedinte Keleman vă mulţumesc mult pentru primirea călduroasă pe care mi-aţi făcut-o în România", spus Martens în deschiderea discursului său.

Liderul PPE a adresat cuvinte de laudă preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor premieri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu “care au avut curajul politic, susţinuţi de partidele membre ale PPE, să ducă România pe cursul european şi să implementeze reformele necesare pentru a fi create noi locuri de muncă. Dragi prieteni PPE, Europa trece prin cea mai dură provocare din ultima jumătate de secol. Criza a sporit dramatic, şomajul şi inegalităţile în oportunităţi şi venituri. Milioane de tineri sunt lipsiţi de proiecţii pentru viitor. Cauzele crizei au fost complexe aşa că soluţiile nu pot fi simple. Am făcut paşi înainte dar mai sunt multe de implementat. Soluţia la provocările noastre este fără îndoială mai multă integrare politică şi economică. Răspunsul este mai multă Europă."

Totodată, liderul PPE a amintit şi despre câştigarea premiului Nobel pentru pace de către UE, precizând că acest lucru este o mare onoare pentru fiecare cetăţean european.

„Premiul Nobel câştigat de UE este o mare onoare pentru fiecare cetăţean european din ţările noastre. După 2 războaie mondiale, care au dus la milioane de victime în întreaga lume, pacea şi reconcilierea au fost obiective principale pentru părinţii fondatori ai Europei. Noi avem ambiţia de a fi adevăraţii lor succesori în Europa. Sperăm ca Premiul Nobel va fi un catalizator pentru întărirea ideii europene. Trebuie să ţintim către crearea unei uniuni politice în lumea globalizată de astăzi”, a conchis Wilfred Martens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor