Xi Jinping: Adversarii Chinei vor avea capetele sparte şi pline de sânge

Liderul comunist chinez Xi Jinping.
Liderul comunist chinez Xi Jinping. (Sean Gallup/Getty Images)
A.P.
02.07.2021

Inamicii Chinei vor avea „capetele sparte şi pline de sânge” în cazul unui conflict viitor, a promis şeful regimului comunist chinez în timpul unui discurs care a marcat centenarul Partidului Comunist Chinez.

„Nu vom permite niciodată unei forţe străine să ne intimideze, să ne asuprească sau să ne supună”, a declarat liderul chinez Xi Jinping. „Oricine ar încerca să facă acest lucru se va găsi pe un traseu de coliziune cu un zid de oţel forjat format din peste 1,4 miliarde de chinezi”.

Xi Jinping a deviat de la script atunci când a adresat avertismentele violente, potrivit South China Morning Post, care a menţionat textul aşa cum a fost transmis verbal. În versiunea transcrisă, Xi Jinping a asociat retorica cu promisiunea de a câştiga controlul asupra Taiwanului, ultimul refugiu al guvernului chinez legitim, răsturnat atunci când Partidul Comunist Chinez a preluat puterea în 1949.

„Trebuie să luăm măsuri hotărâte pentru a învinge total orice încercare de 'independenţă a Taiwanului' şi să lucrăm împreună pentru a crea un viitor luminos pentru revitalizarea naţională”, a afirmat Xi Jinping. „Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea, voinţa şi capacitatea poporului chinez de a-şi apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”.

Regimul de la Beijing revendică suveranitatea asupra Taiwanului de zeci de ani, dar nu au controlat niciodată insula, care a beneficiat de sprijinul SUA. Statele Unite au întrerupt legăturile diplomatice cu Taiwanul în 1979 şi au mutat ambasada SUA de la Taipei la Beijing. Însă preşedinţii americani din ambele tabere au furnizat armament pentru a ajuta Taiwanul să descurajeze o invazie potenţială a comuniştilor chinezi.

Recent, numeroşi oficiali americani au atras atenţia asupra unei invazii iminente a Taiwanului, care este un punct extrem de strategic în Pacific pentru Japonia, Coreea de Sud şi SUA.

„Poate că acum 15 ani, dacă ceva ar fi intervenit între armata chineză şi americană, forţele SUA ar fi putut crede că pot controla uşor situaţia”, a declarat ministrul japonez adjunct al Apărării, Yasuhide Nakayama, pentru Institutul Hudson săptămâna aceasta. „Dar în acest moment, armata chineză are un portavion şi îşi construieşte propriile nave de luptă. Ei au, desigur, capacităţi nucleare şi o conducere foarte fermă a lui Xi Jinping ... trebuie să ne trezim şi trebuie să ne pregătim pentru o activitate ciudată din jurul Taiwanului”.

Ministrul japonez s-a referit la Taiwan ca la o ţară, un semnal major transmis regimului comunist chinez.

Oficialii japonezi consideră Taiwanul un punct vital pentru propria lor securitate, din cauza apropierii insulei nu numai de insulele disputate dintre Japonia şi China, ci şi de Okinawa, insula japoneză din nordul Taiwanului, care găzduieşte aproximativ 30.000 de soldaţi americani.

Oficialii americani şi japonezi au început să planifice împreună un răspuns la o eventuală invazie chineză a Taiwanului. „Pe măsură ce criza s-ar amplifica, şi Japonia ar fi potenţial atrasă ca participant, SUA vor trebui să înţeleagă modul în care Japonia ar putea sprijini sau permite operaţiunile americane”, a declarat pentru Financial Times amiralul retras Mark Montgomery.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor