Zece decese provocate de incendiul de pe feribotul Norman Atlantic



Membrii unei echipe de salvare ajută un pasager salvat de pe feribotul Norman Atlantic, în portul Bari din Marea Adriatică.
Membrii unei echipe de salvare ajută un pasager salvat de pe feribotul Norman Atlantic, în portul Bari din Marea Adriatică. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.12.2014

Italia a lansat o anchetă asupra incendiului care a cuprins duminică dimineaţa feribotul Norman Atlantic şi care a dus la moartea a 10 persoane.

O inspecţie tehnică efectuată înainte ca feribotul să plece din portul grecesc Patras către portul italian Ancona a descoperit unele “defecte” la ieşirile de incendiu şi la sistemele de urgenţă.

Procurorii din portul italian Bari au deschis un caz pentru a examina dacă neglijenţa umană a jucat un rol în această catastrofă.

Zece oameni au murit şi toţi pasagerii şi membrii echipajului au fost evacuaţi de pe feribotul afectat de incendiu.

Patronul feribotului, compania italiană Visemar Di Navigazione, a insistat că feribotul funcţiona normal şi că a trecut o inspecţie tehnică desfăşurată în 19 decembrie.

Totuşi, un raport online publicat asupra aceleaşi investigaţii din 19 decembrie de către Paris MoU, o organizaţie pentru securitatea ambarcaţiunilor, susţine că ieşirile de incendiu nu au funcţionat bine şi că unele părţi ale sistemului de urgenţă nu erau la locul lor. Nu se ştie dacă aceste probleme au fost rezolvate înainte ca feribotul să părăsească portul.

Un bărbat grec a fost găsit mort după ce a rămas blocat într-o barcă de salvare împreună cu soţia sa, care a suferit doar unele răni. Aproape 480 de oameni au rămas blocaţi pe feribot şi au dormit în cursul nopţii de duminică spre luni în frig şi pe punţile umede în timp ce încercau să scape de flăcările care ameninţau să cuprindă întreaga ambarcaţiune.

Investigaţia va analiza cum a izbucnit incendiul în compartimentul rezervat autovehiculelor la ora locală 6 a.m., şi cum s-a răspândit atât de rapid.

La bordul navei s-a aflat şi o româncă. În cursul zilei de duminică, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a reuşit să o contacteze pe mama ei şi aceasta a precizat că fiica sa i-a comunicat telefonic că a fost salvată de o navă aflată în apropiere.

Ministrul grec al Transporturilor Maritime, Miltiadis Varvitsiotis, a spus că datorită condiţiilor dificile de vreme operaţiunile de salvare a pasagerilor s-au dovedit a fi dificile.

Norman Atlantic a fost construit în 2009, este sub pavilion italian dar în prezent este închiriat de operatorul grec ANEK Lines.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor