Zeci de manifestanţi năvălesc în Parlamentul Macedoniei. Câţiva parlamentari răniţi

Zeci de manifestanţi au pătruns joi seară în clădirea Parlamentului Macedoniei, pentru a protesta împotriva alegerii noului preşedinte albanez. Mai multe persoane au fost rănite, inclusiv câţiva parlamentari.

Zeci de manifestanţi năvălesc în Parlamentul Macedoniei, 27 aprilie 2017.
Zeci de manifestanţi năvălesc în Parlamentul Macedoniei, 27 aprilie 2017. (Getty Images)

Zeci de manifestanţi au trecut joi seara de un cordon al poliţiei şi au pătruns în camera inferioară a Parlamentului pentru a protesta împotriva alegerii noului preşedinte al parlamentului. Manifestanţii – susţinând partidul conservator VMRO-DPMNE – au pătruns în Cameră fluturând steaguri macedonene şi cântând imnul naţional.

Zoran Zaev – liderul social democraţilor (SDSM) – a fost lovit cu un obiect, care i-a provocat o tăietură pe frunte. Televiziunea locală a arătat că cel puţin un bărbat mascat a pătruns în clădire.

Mass media macedoneană a citat surse medicale afirmând că zece persoane au fost rănite, inclusiv cel puţin doi parlamentari.

Artan Grubi, purtător de cuvânt al partidului etnic albanez Uniunea Democrată pentru Integrare, a declarat că Zaev şi cel puţin alţi trei parlamentari au fost răniţi în timpul atacului.

Poliţia macedoneană a folosit grenade orbitoare pentru a dispersa protestatarii aflaţi în afara Parlamentului pentru a face loc parlamentarilor să iasă în siguranţă din clădire, potrivit rapoartelor agenţiei Reuters.

Violenţele au avut loc după ce SDSM şi aliaţii săi – partide mai mici care reprezintă minoritatea etnică albaneză – au ales ca preşedinte al Parlamentului pe etnicul albanez Talat Xhaferi. Scopul lor a fost acela de a pune capăt unui impas politic care a făcut ca Parlamentul să fie incapabil să aleagă un preşedinte timp de trei săptămâni. Zaev a sugerat în această săptămână că ar putea fi ales un nou preşedinte al Parlamentului pe baza unor noi proceduri, dar măsura a fost criticată de VMRO ca o tentativă de lovitură de stat.

Fostul premier macedonean şi liderul VMRO, Nikola Gruevski, a făcut apel la calm. “Oamenii nu ar trebui să răspundă provocărilor SDSM şi ale celor care doresc să împingă statul într-o criză şi mai adâncă”, a scris el pe Facebook. Gruevski este investigat de un procuror special pentru presupusa monitorizare ilegală a convorbirilor telefonice a mii de macedoneni.