Zeci de mii de persoane mărşăluiesc în Madrid împotriva măsurilor de austeritate

Sindicatele muncii din Spania au ieşit pe străzile Madridului pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate guvernamentale. În condiţiile în care ţara este pe cale să depăşească o criză economică, manifestanţii au cerut o creştere a salariilor şi pensiilor.
Proteste în Madrid, 18 decembrie. Pe banner scrie "Guvern PP, preocupă-te de muncitori. Nu mai putem"
Proteste în Madrid, 18 decembrie. Pe banner scrie "Guvern PP, preocupă-te de muncitori. Nu mai putem" (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)

Aproximativ 30.000 de manifestanţi au mărşăluit duminică pe străzile capitalei spaniole Madrid, protestând împotriva politicilor guvernamentale privind munca, conform mass mediei locale.

Protestul a fost organizat de principalele două sindicate ale muncii din Spania, UGT şi CCOO, sub sloganul “Oamenii şi drepturile lor sunt pe primul loc”. Protestul, susţinut de partidele Socialist şi Podemos (de extremă stânga), a fost urmat de zeci de proteste mai mici în mai multe oraşe din ţară.

“Nu vom permite guvernului să menţină tăierile veniturilor din anii recenţi. Aceste demonstraţii vor continua dacă este necesar. Depinde nu doar de abilitatea guvernului de a discuta, ci şi de abilitatea de a negocia şi a încheia acorduri”, a declarat José Maria Alvarez, lider al sindicatului UGT.

Sindicatele muncii au precizat că măsurile de austeritate aplicate de guvernul din Madrid – reduceri ale cheltuielilor publice şi reforme ale codului muncii pentru ca ţara să facă faţă crizei economice timp de 5 ani – au afectat muncitorii.

Economia se îmbunătăţeşte

În 2012, guvernul condus de conservatori al premierului Mariano Rajoy a modificat legile muncii astfel încât companiilor le este mai convenabil să concedieze muncitori. Economia ţării a prezentat însă semne de îmbunătăţire în anii recenţi. Rata şomajului a scăzut de la 27% în 2013 la sub 20% în acest an – totuşi, încă este cea de-a doua rată în UE.

“Este un moment cheie. Acum se decid politicile care vor marca bugetul pentru anul următor”, a declarat liderul CCOO, Ignacio Fernandez Toxo.

Ministrul spaniol al Muncii, Fatima Banez, a cerut sindicatelor să se implice în discuţii cu guvernul în loc să protesteze.

“Dacă sindicatele doresc o schimbare, atunci ar trebui să cadă de acord cu angajatorii asupra unei schimbări şi o vom lua în considerare”, a declarat Banez la postul de radio Cope.