Dragnea, lăudat în presă britanică. Ironia sorţii: Autorul articolului a fost şi el condamnat

Şeful PSD Liviu Dragnea a beneficiat, cu câteva zile înainte de alegeri, de un articol laudativ în faimosul cotidian britanic The Independent. Presa noastră a descoperit că autorul articolului, un fost ministru britanic pentru Europa, a fost şi el condamnat la un moment dat pentru deconturi false.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Cu doar câteva zile înainte de alegeri, cotidianul britanic The Independent a publicat, în secţiunea Voices, un portret al liderului PSD Liviu Dragnea, intitulat "Există încă speranţă pentru Europa - uitaţi-vă la România", relatează News.ro.

"După alegerea, în Bulgaria şi Republica Moldova, a unor candidaţi pro-Putin, capitalele europene respiră uşurate că România s-ar putea rupe de curentul din sud-estul Europei şi instala un premier pro-UE, pro-NATO, după alegerile naţionale din 11 decembrie. Într-o perioadă în care (formaţiunile de – n.r) centru-stânga din toată UE sunt într-o poziţie dificilă, sosirea lui Liviu Dragnea va înveseli social-democraţia europeană", a scris Denis MacShane, jurnalist specializat în politica europeană.

Autorul articolului, fost ministru britanic pentru Europa, prezintă principalele promisiuni electorale ale liderului PSD, printre care crearea unui Fond Suveran de Investiţii care va pregăti circa 200 de companii deţinute încă parţial de stat pentru listarea la Bursă. De asemenea, Dragnea i-a explicat jurnalistului, în cursul unei întâlniri la Stockholm, că vrea să elimine impozitul pe dividende şi TVA-ul la vânzările de locuinţe, să crească salariul minim pe economie, să ofere deduceri de taxe pentru familiile cu copii şi să convingă medicii să rămână în ţară.

În ceea ce priveşte UE, el a dat asigurări că România poate contribui la securizarea graniţelor externe ale blocului comunitar, un angajament care "va fi bine primit la Bruxelles şi Berlin", scrie The Independent.

"Pare calm, metodic şi convins că România se va uita spre Occident, către Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Nu este interesat să se alăture Europei din (Grupul de la – n.r.) Vişegrad, cu Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia, în condiţiile în care primele trei naţiuni sunt controlate de lideri neliberali, naţionalişti, islamofobi, predispuşi să critice UE în loc să o susţină. Dragnea este hotărât ca România să rămână loială UE şi ca, puţin câte puţin, România să devină o economie modernă, care să respingă intoleranţa şi neo-liberalismul antisocial", încheie MacShane articolul.

Povestea deconturilor false

Denis MacShane este un fost ministru britanic al Afacerilor Europene în perioada 2002-2005. El a fost condamnat la şase luni de închisoare, dintre care trei cu executare, pentru prezentarea unor deconturi false, potrivit BBC, citat de Digi24.

Fost membru al guvernului laburist al lui Tony Blair, timp de 18 ani, acesta a recunoscut că a prezentat 19 note de decont false în perioada 2005 - 2008, în valoare totală de 15.000 de euro. Denis MacShane a folosit banii pentru a-şi finanţa călătoriile, inclusiv participarea în juriul unui premiu literar la Paris.

MacShane a lucrat de asemenea la BBC în perioada 1969-1977, dar a fost concediat.

Denis MacShane este un susţinător al Brexitului.