Zeci de protestatari ucişi de trăgători necunoscuţi la un protest în Bagdad

Protestatar anti-guvernamental în Piaţa Tahrir din Bagdad
Protestatar anti-guvernamental în Piaţa Tahrir din Bagdad (Ahmad Al-Rubaye/AFP via Getty Images)

Cel puţin 14 oameni au fost ucişi şi alţi 40 răniţi când trăgători apăruţi din autovehicule au deschis focul asupra unor protestatari din Bagdad. Trei dintre victime erau poliţişti.

Atacurile de vineri au avut loc la o zi după ce un şir de incidente care implicau înjunghiere s-au soldat cu cel puţin 13 răniţi în Piaţa Tahrir din Bagdad, centrul mişcării de protest anti-guvernamental din Irak.

În cursul zilei de vineri, principalul cleric musulman şiit din Irak a declarat că un nou prim ministru trebuie ales fără interferenţă externă, deoarece este să fie învestit un nou prim ministru după demisia premierului Adel Abdul-Mahdi, săptămâna trecută.

Comentariile clericului sunit Ali al-Sistani au urmat rapoartelor potrivit cărora generalul Qassem Soleimani a fost la Bagdad săptămâna trecută pentru a coagula sprijin pentru un nou guvern apropiat de Iran.

Sistani a condamnat în mod repetat uciderea protestatarilor neînarmaţi şi a cerut, de asemenea, manifestanţilor să rămână paşnici şi a cerut sabotorilor să înceteze să transforme protestele în violenţe.

Cel puţin 400 de oameni au murit de la protestele care au zguduit Irakul la 1 octombrie, mii de irakieni ieşind în stradă la Bagdad şi în sudul Irakului, pentru a critica corupţia, serviciile precare, lipsa locurilor de muncă şi cerând încetarea sistemului politic care s-a impus după invazia SUA în 2003.

Plecarea lui Abdul Mahdi, pe care Teheranul s-a luptat să-l ţină la cârmă, este o potenţială lovitură pentru Iran, după protestele care au concentrat din ce în ce mai mult furia împotriva programului iranian de a se implica în viaţa politică a vecinului său sunit.

Sistani, cel mai înalt cleric şiit din Irak, s-a opus mult timp oricărei imixtiuni străine, precum şi modelului iranian al conducerii ţării de către lideri religioşi.