Zelenski: Ruşii au putut distruge centrala electrică de la Tripillia pentru că nu mai aveam rachete să o apărăm

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Getty Images)

Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac cu rachete ruseşti care a distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea din jurul capitalei Kiev, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski potrivit Reuters.

Comentariile lui Zelenski, care urmează avertismentelor repetate ale guvernului ucrainean adresate aliaţilor săi cu privire la deficitul de apărare aeriană, reflectă situaţia gravă în care se află Ucraina, în condiţiile în care Rusia intensifică atacurile asupra sistemului său energetic.

"Au fost 11 rachete care zburau. Le-am distrus pe primele şapte, iar patru (rămase) au distrus Tripillia. De ce? Pentru că nu mai era nico rachetă. Am rămas fără rachete pentru a apăra Tripillia", a declarat el în interviul acordat PBS.

Zelenski a avertizat anterior că Ucraina a fost deja nevoită să facă alegeri dificile în ceea ce priveşte obiectivele pe care trebuie să protejeze şi a declarat că ţara sa ar putea rămâne complet fără rachete defensive dacă atacurile ruseşti continuă în ritm alert.

Distrusă în atacul din 11 martie, centrala termică Tripilska era cea mai mare instalaţie energetică din apropierea Kievului şi a fost construită pentru o capacitate de 1.800 de megawaţi, mai mult decât nevoile de dinainte de război ale celui mai mare oraş din Ucraina. Alte centrale au suplinit deocamdată golul, dar locuitorii au fost îndemnaţi să economisească energie.

De la jumătatea lunii martie, Rusia a intensificat atacurile combinate cu rachete şi drone care vizează sistemul de reţea al Ucrainei. Este al doilea atac concertat al Rusiei asupra sistemului energetic de când forţele ruseşti au invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani şi s-a dovedit a fi mult mai devastator decât primul.

În recentele atacuri, Ucraina a pierdut aproximativ 7 gigawaţi din capacitatea de generare a energiei electrice, principalele centrale termice şi capacităţile de transmisie fiind afectate în mod semnificativ.

Moscova afirmă că loviturile au ca scop degradarea capacităţii de luptă a Ucrainei şi sunt o ripostă la atacurile recente din interiorul Rusiei.

Aliaţii occidentali au fost reticenţi în a trimite echipamente aeriene suplimentare Ucrainei, care spune că are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a-şi acoperi corect teritoriul. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem în urma unor apeluri urgente din partea Kievului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe