Zgonea: Legea amnistiei, amânată până în februarie

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR, Daniel Morar,  Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru. În imagine, Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Valeriu Zgonea
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR, Daniel Morar, Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru. În imagine, Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Valeriu Zgonea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.12.2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni că Legea amnistiei se află în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la 1 februarie, pentru a se stabili că nu reprezintă "o chestie ilegală", după care urmează să ajungă din nou în Parlament.

"Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală", a declarat Valeriu Zgonea.

Noul Cod Penal urmează să intre în vigoare la 1 februarie, iar potrivit deputatului PSD Eugen Nicolicea, Legea amnistiei va intra în vigoare odată cu acesta nu înainte.

Amnistia presupune acordarea unei clemenţe totale şi necondiţionate, ca şi cum fapta nu s-ar fi comis, cu un cazier care va rămâne curat şi făptuitorii nu suportă nicio consecinţă pentru faptele lor.

Proiectul de lege propus prevedea amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 4 ani, însă Comisia juridică, printr-un amendament, a majorat această limită la 7 ani, dar a inclus pe lista excepţiilor de la amnistie darea de mită şi primirea de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal. Luarea de mită nu a fost inclusă pe lista excepţiilor, deoarece maximul de pedeapsă este de 15 ani, mai mare decât pragul de 7 ani.

Pe lista excepţiilor au mai fost incluse patru infracţiuni de natură economică din Legea specială 78/2000, precum şi alte patru infracţiuni informatice prevăzute de Legea 161 din 2003. Pentru toate celelalte fapte de corupţie, dacă pedeapsa maximă este de până la 7 ani, se aplică amnistia.

Cei care au iniţiat legea privind amnistia şi graţierea este necesară deoarece penitenciarele sunt supraaglomerate. Dar ca să fie eliberate penitenciarele era suficientă numai graţierea, nu şi amnistia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor