Ziua 59. O nouă seară #rezist la Guvern. "Fără penali în demnităţi publice!"

Deloc dispuşi să renunţe la ieşitul în stradă până când nu vor vedea semne reale de schimbare dinspre Guvern şi clasa politică, protestatarii #rezist revin, pentru a 59-a seară consecutiv, în Piaţa Victoriei.
Loredana Diacu
30.03.2017

alte articole

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.03.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Păstrând tradiţia, la ora 21.00, cei aproximativ 80-90 de protestatari prezenţi au cântat imnul României, luminând Piaţa Victoriei cu telefoanele mobile şi lanternele, după care au strigat, minute în şir, România, trezeşte-te! şi Demisia!

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Zeci de protestatari au revenit în Piaţa Victoriei, loc unde, seară de seară, răsună scandarea Demisia, adresată celor care, "noaptea, ca hoţii", au încercat să modifice Codurile Penale în favoarea corupţilor.

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Devenită deja un fenomen, mişcarea #rezist vizează însă mai mult decât demisia lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu. La protestele #rezist, ce unesc tineri ai generaţiilor de sacrificiu din anii '90 care au luptat pentru alungarea comunismului din ţară, cu tineri ai generaţiilor sacrificate în ultimii ani de urmaşii foştilor nomenclaturişti, se cere înlăturarea penalilor din funcţii şi demnităţi publice şi schimbarea modului în care este condusă ţara.

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Cei care au prins vremurile dictaturii lui Ceauşescu şi au trăit apoi anii lungi de capitalism de cumetrie ce i-au urmat speră ca sacrificiile lor să nu fi fost în zadar şi măcar copiii şi nepoţii să aibă o viaţă normală într-o ţară în care s-ar putea trăi dacă ar fi condusă de oameni corecţi.

"Am ieşit părinţi pentru copii, bunici pentru nepoţi. Deci eu sunt la vârsta în care viitorul meu sper să-mi ofere linişte şi să aibă grijă sistemul sanitar de sănătatea mea, dar pentru tinerii de astăzi nu vreau decât să nu mai plece din ţară. Ai mei sunt plecaţi din ţară, sunt departe, mi-e tare dor de ei. Din păcate, asta este situaţia. Să nu mai plece tinerii din ţară, să rămână aici, că s-ar putea să fie bine şi aici dacă rezistăm.

Trebuie să lăsăm cursul vieţii şi lucrurile să meargă de la sine. Suntem în secolul 21, nu mai suntem în ani '50-'60 ai comunismului, ai dictaturii. Este democraţie, trebuie să o respectăm, trebuie să o recunoaştem în primul rând şi trebuie să o respectăm şi să o aplicăm. Atât. Să ne respectăm libertatea. Deocamdată suntem fericiţi, noi care suntem aici, acum, că ne putem exprima liberi faţă de alţii care, din păcate, sunt mai închişi. Dar asta nu e tot. Să ne respectăm legile, regulile, şi să fie legi făcute pentru toată lumea şi nimeni să nu fie mai presus de lege", declară o protestatară.

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

La rândul său, un alt protestatar care a ieşit în stradă şi în decembrie '89 şi apoi la Golaniada ce i-a urmat şi cunoaşte preţul de sânge şi suferinţă al "democraţiei" zilelor noastre, spune că va continua să protesteze cât va fi necesar "vom sta în stradă tocmai pentru a nu mai permite oamenilor cu probleme în justiţie să stea ca sabia lui Damocles asupra a 20 de milioane de oameni."

În opinia protestatarului, pentru ca România să poată merge mai departe trebuie în primul rând să se cureţe de trecut.

"Lustraţia... lustraţia e încă actuală. Condamnarea lui Ficior... e folosit ca un ţap ispăşitor. De fapt, sunt mii şi mii de călăi ai fostului regim, în frunte cu cel care a preluat puterea pe 22 decembrie, care încă trebuie judecaţi. Ajungem la procesul comunismului, dosarul Revoluţiei, deci astea trebuie şi ele neapărat şi prioritar judecate", spune protestatarul.

Şi dacă tot vorbesc de curăţenie morală, protestatarii nu se rezumă doar la scandări ci fac şi demersuri concrete pentru vindecarea ţării de corupţie. Astfel, de ceva vreme, se strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017, care prevede la punctul 8 "Fără penali în demnităţile publice". Acest punct 8 este văzut de cei ce luau parte la Golaniada din '90 drept o consecinţă a neaplicării punctului 8 al Proclamaţiei din 1990 de la Timişoara prin care se încearcă scoaterea din viaţa politică a nomenclaturiştilor, securiştilor etc.

Mii de oameni au semnat pentru Proclamaţia 2017 de la declanşarea protestelor până acum şi alte mii au semnat în vederea organizării unui referendum pentru demiterea Gabrielei Firea şi a primarilor de sector

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor