Ziua Europei, sărbătorită de DAE la Centrul Infoeuropa

Epoch Times România
10.05.2011

Ziua de 9 Mai reprezintă pentru români o sărbătoare care, prin valorile şi simbolurile sale, aminteşte de aspiraţiile fiecăruia la o Românie prosperă, a declarat luni ministrul Bogdan Mănoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, în deschiderea evenimentelor organizate de această instituţie cu ocazia Zilei Europei.

"În această zi, acum 61 de ani, la 9 mai 1950, Robert Schuman rostea în faţa lumii celebrul său discurs ce marca ideea unei Europe unite. Tot în această zi, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu dădea citire Declaraţiei de Independenţă a României. Două evenimente care nu par a avea ceva în comun, dar care, prin valorile şi simbolurile pe care le reprezintă, au o semnificaţie deosebită pentru noi, pentru aspiraţiile noastre la o Românie prosperă", a spus Mănoiu.

El a adăugat că astăzi a fost confirmată viziunea ambiţioasă a părinţilor fondatori naţionali şi europeni, fapt dovedit de "o Românie independentă şi stăpână pe destinul său, iar, pe de altă parte, o Românie parte a unei asociaţii de state aflate în avangarda mondială a dezvoltării economice şi sociale".

De asemenea, el le-a spus tinerilor prezenţi la eveniment că Uniunea Europeană înseamnă înainte de toate existenţa celor patru libertăţi fundamentale: libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor şi mai ales a persoanelor. "Liberul trafic în spaţiul UE înseamnă accesul tinerilor la educaţie de calitate în oricare din statele membre, prosperitate şi dezvoltare prin dinamizarea schimburilor economice şi comerciale, accesul facil la fluxurile de investiţii străine. Nu în ultimul rând, înseamnă şi accesul cetăţenilor români la o piaţă a muncii mult mai mare", a evidenţiat şeful DAE.

Totodată, el s-a mai referit şi la intrarea în vigoare în urmă cu un an şi jumătate a Tratatului de la Lisabona, considerat a fi cea mai ambiţioasă revizuire a Tratatelor fondatoare de la crearea Comunităţilor Europene. "În primul rând, Tratatul de la Lisabona consolidează dimensiunea politică a Uniunii Europene, prin dobândirea personalităţii juridice, apoi introduce un nou mecanism de colaborare între UE şi statele membre, prin sporirea participării Parlamentelor naţionale la activităţile Uniunii şi, nu în ultimul rând, întăreşte legitimitatea sa democratică, prin introducerea iniţiativei cetăţeneşti, care asigură participarea activă a cetăţenilor europeni la procesul decizional", a arătat Bogdan Mănoiu.

Pe de altă parte, tinerii prezenţi au discutat despre viitorul construcţiei europene într-o dezbatere cu această temă găzduită de Centrul Infoeuropa, iar în cursul zilei vor mai avea loc alte două mese rotunde cu tema "Anul European al Voluntariatului" şi "Serviciul European de Voluntariat".

Concomitent cu dezbaterile organizate în sala de evenimente a Centrului Infoeuropa, pe esplanada din faţa Centrului Infoeuropa, lângă statuia lui Carol I, au fost amplasate standuri de prezentare, unde au fost distribuite materiale promoţionale si informative cu tematică europeană, a fost deschis un târg de voluntariat şi s-a jucat o piesă de teatru intitulată "Împreună în Uniunea Europeană".

În acelaşi cadru vor fi premiaţi şi câştigătorii concursului adresat elevilor de gimnaziu şi de liceu din Capitală, organizat cu prilejul Zilei Europei de către DAE în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Partenerii DAE pentru evenimentele organizate luni sunt Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, IER, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, SNSPA, Asociaţia Provobis şi Asociaţia Tandem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor